Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos kalács almával

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (fele tönköly fehérliszt volt)
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő (50 dkg liszthez)
  • reszelt citromhéj
  • 5-6 dkg olvasztott vaj vagy olaj
  • 1 evőkanál finomított kristálycukor vagy porcukor
  • csipet só
  • A mákos töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák (ízlés szerint vaniliás porcukorral keverve)
  • 2-3 db alma héjastól durvára reszelve
  • kenhető szilvalekvár (sárgabarack is jó)
  • őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk (kézzel, géppel, fakanállal). Kevés liszttel megszórva, letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Egyenként 4-5 mm-es téglalap alakú formára kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk a cukrozott mák felével, elosztjuk rajta az alma felét, megszórjuk fahéjjal, feltekerjük. a széleknél a tekerés során benyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, pihentetjük 15 percig, majd villával megszurkáljuk, és a tetejét tejjel (ha fényesebb kalácsot szeretnénk, akkor 1 tojássárgába kevert kevés tejjel) megkenjük. Hideg sütőbe toljuk, a sütő hőmérsékletét 200 fokra állítjuk, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ha kihűlt, letakarva tároljuk! Napokig puha marad, ha lesz rá ideje!

Megjegyzés

Szeretem a vaj ízét a kalácstésztában, most azonban kíváncsiságból olajjal készítettem, - eddig idegenkedtem tőle – és valóban puhább lett a tészta, ahogy ezt korábban hallottam.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss