Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos és diós bejgli (pozsonyi kifli)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál vaníliás cukor
  • A forrázott diótöltelékhez:
  • 60 dkg darált dió
  • 42 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • méz
  • mazsola
  • citromreszelék
  • A forrázott máktöltelékhez:
  • 60 dkg darált mák
  • 42 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • méz
  • mazsola
  • citromreszelék

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a vajat a porcukorral és a liszttel, valamint a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejben feloldott élesztőt és a tojást. Rövid ideig gyorsan gyúrjuk, majd konyharuhával letakarva 20-25 percig hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a vizet, a cukrot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat és a vaníliás cukrot felforraljuk, és ráöntjük a darált dióra vagy a darált mákra, de az utóbbiba nem kell fahéj.

Pihentetés után 3 db 30 dkg-os tésztát mérünk ki, ehhez 20 dkg-os tölteléket mérünk majd ki. Felosztás után felgömbölyítjük, henger alakúra formázzuk, ellapítjuk, hűtőben pihentetjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Forrázott dió-, illetve máktölteléket egyenletesen szétnyomkodunk a felületén. A két szélét 2 cm vastagságban ráhajtjuk a töltelékre, benyomkodjuk, majd feltekerjük a tésztát.

Ezután sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával lekenjük, és langyos helyen kelesztjük. Ha a tojássárgája megrepedezett és megszáradt, tojásfehérjével kenjük le, és hideg helyre tesszük. Ha a felülete száraz, egy kicsit óvatosan megnyomkodjuk, a közepén pár helyen megszurkáljuk, hogy a felesleges levegő eltávozzon belőle, és 200C-on sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss