Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mákos-diós pozsonyi kifli

Hozzávalók

  • Diós töltelék:
  • 1 dl víz
  • 12 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • mazsola (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt pirított)
  • Mákos töltelék:
  • 1 dl víz
  • 12 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • mazsola (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt pirított)
  • A tésztához
  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl hideg tej
  • 12.5 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 1 db tojássárgája
  • A lekenéshez:
  • 1-2 db tojás

Elkészítés

    1. Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni. A dós töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a diót, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és szegfűszeget és jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.
    2. A mákos töltelékhez is felforraljuk a vizet a cukorral, majd belekeverjük a  mákot, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget és jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.
    3. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, az élesztőt belemorzsoljuk, a tejet kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk, majd beletesszük a margarint, a zsírt és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Az elkészített tésztát egy fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután elosszuk 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból golyókat formázzunk golyókat, majd a kezünkkel ellapítjuk, majd kinyújtjuk ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
    4. A 2 tölteléket 12 felé osztjuk el és a kinyújtott tésztákra helyezzük, majd feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojássárgájával. Hűvös, szellős helyre tesszük, és hagyjuk megszáradni. Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, lekenjük őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia, cserepesednie. Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

    OMLÓS DIÓS KIFLIK >>> 

     

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin