Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos és diós pozsonyi kifli

60 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A pozsonyi kifli elkészítését a töltelék összeállításával érdemes kezdeni. A diós töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és szegfűszeget és jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  2. A mákos töltelékhez is felforraljuk a vizet a cukorral, majd belekeverjük a  darált mákot, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget és jól összekeverjük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  3. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, az élesztőt belemorzsoljuk, a tejet kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk, majd beletesszük a margarint, a zsírt és a tojássárgáját, végül jól összegyúrjuk. Az elkészített tésztát fél órát pihentetjük a hűtőben.
  4. Ezután kivesszük, és késsel 24 azonos méretű darabra vágjuk (kb. 3,6 dkg darabonként). A tésztákból golyókat formázzunk, majd a kezünkkel ellapítjuk, deszkára fektetve ovális alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
  5. A kétféle tölteléket 12-12 részre osztjuk el és a kinyújtott tésztákra tesszük adagonként, majd kifli formára feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a süteményeket, a tetejüket lekenjük felvert tojássárgájával.
  6. Hűvös, szellős helyre tesszük, és hagyjuk megszáradni. Kb. másfél óra múlva, amikor a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflik felületén, lekenjük őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia, cserepesednie.
  7. Előmelegített sütőben, 180-190 fokon, kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményeket.

Megjegyzés

Igazi ünnepi finomság. Karácsonyra és húsvétra is jó szívvel ajánljuk. - Fajcsákné

Ezek is érdekelhetnek

Friss