Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos céklaparfé fűszeres kaláccsal

90 perc
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók (12 személyre):
  • A céklaparféhoz:
  • 1 tk zselatinpor
  • 70 ml céklalé
  • 35 g kristálycukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd
  • 160 ml habtejszín
  • 40 g szemes mák + a szóráshoz
  • A kalácshoz:
  • 75 g vaj + a formához
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 150 g liszt + a formához
  • 100 g méz
  • 100 g sötét színű melasz
  • 60 g nádcukor
  • 2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 125 g tejföl
  • 1 db tojás
  • A málnavelőhöz:
  • 300 g málna (fagyasztott)
  • kristálycukor
  • citromlé

Elkészítés

1.

1. A céklaparféhoz áztassuk egy kevés hideg vízbe a zselatinport. Vízgőz fölött melegítsük kb. 80 fokosra a céklalét a cukorral, a tojássárgájákkal és a vaníliarúddal. Azután távolítsuk el belőle a vaníliát. Adjuk hozzá a zselatinport, kevergetve olvasszuk meg benne, majd tegyük a keveréket a hűtőbe. Amikor már kezd megszilárdulni, forgassuk bele a kemény habbá vert tejszínt. Osszuk el 12 db szilikon muffinformában, és tálalásig tegyük a fagyasztóba.

2.

A fűszeres kalácshoz serpenyőben barnítsuk meg a vajat. Húzzuk le a tűzről, és az 1 ek langyos vízzel simára kevert szódabikarbóna, valamint a liszt kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót. Pihentessük a keveréket néhány percig, majd ezeket is forgassuk bele. Az így kapott tésztát simítsuk egy kivajazott, kilisztezett kisebb méretű kenyérformába, és süssük a 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Azután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

3.

3. A málnát tegyük lábasba ízlés szerinti mennyiségű cukorral és citromlével, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük 20 percig, amíg elválik az edény aljától.

4.

Szedjük ki a formákból a parfékat. A fűszeres kalácsot vágjuk fel szeletekre, majd kockázzuk fel azokat, végül rendezzük el tányérokon. Ültessünk rájuk 1-1 db parfét, és óvatosan nyomkodjuk az oldalukra a száraz serpenyőben megpirított mákot. A málnavelővel meglocsolva és egy kevés szemes mákkal megszórva tálaljuk. Darabokra tört szezámmagropogóssal és málnával díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss