Mákos briós vaníliapudinggal

Hozzávalók

  • 12 darabhoz:
  • A brióshoz:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dkg só
  • 1 db citrom
  • 2 ek darált mák
  • 1 db tojás (sárgája)
  • A pudinghoz:
  • 6 dl tejszín
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 db citrom
  • 4 db tojás
  • 0,6 dl citromlikőr
  • 7,5 dkg cukor
  • vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

     

    1.

    Keverjük csomómentesre az élesztőt kb. 1/2 dl langyos tejben 1 csipet porcukorral. Adjunk hozzá 1 ek lisztet, és dolgozzuk tejföl sűrűségűre. Hintsük meg további 1 ek liszttel, és pihentessük 10–15 percig. Adjuk hozzá a megmaradt tejet, cukrot és lisztet, a vajat, a citrom lereszelt héját és a mákot. Dolgozzuk össze a tésztát, dagasszuk meg, majd 40 perc alatt kelesszük duplájára.

    2.

    A briós formázásához gömbölyítsünk ki 5 dkg-os labdákat a tésztából, és tekerjük fel briósformára. Helyezzük sütőlemezre, kenjük át a tojás felével, és hagyjuk pihenni további 30 percet. Ismételten kenjük át a tojással, és toljuk 180 fokos sütőbe 15–20 percre.

    3.

    A pudinghoz főzzük kis lángon a tejszínt a vaníliával és a citrom lereszelt héjával. Amikor gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, és 5 percre fedjük le. Közben a tojásokat keverjük ki a likőrrel és a cukorral, majd csurgassuk hozzá a langyos tejszínhez.

    4.

    Töltsük kivajazott formákba, és ültessünk bele 1-1 brióst. Hagyjuk állni 30 percig. A formákat helyezzük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk köré forralt vizet a tepsi feléig. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 40–45 percre. Ez alatt a puding besűrűsödik, és a briós aranybarna színt kap.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin