Elkészítés: Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük az összes hozzávalóval, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük 1 órát.
Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, a citromhéjat, a citromlevet és a vaníliás cukrot meg a rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamommagot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni.
Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenjük, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék csak 2 rúdhoz elegendő. 35x20 cm-es legyen a tészta. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, behajtjuk a szélét, majd szépen feltekerjük szorosan, a hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel megbökjük, majd lekenjük tojássárgájával.
További 1 órát hűvös helyen kelesztjük, majd tojásfehérjével átkenjük, de előtte kézzel megnyomkodjuk a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben.
180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük alsó-felső sütéssel elektromos sütőben.