Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mákfan torta

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • A krémhez:
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg darált mák
  • 2 citrom reszelt héja (fontos)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ml rumaroma
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • Valamint:
  • sárgabaracklekvár
  • A tetőhöz:
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: 6 tojásos piskótát sütök zsírpapírral bélelt lapos tepsiben. Ehhez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgákat 6 evőkanál cukorral 5 percig géppel habosra keverem, beleforgatom a lisztet és a sütőport, majd a fehérjehabot is. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütöm, szép világosra.

    Kiveszem, asztalra borítom, 4 felé vágom, lehúzom a zsírpapírt róla. Egy lapot félreteszek a dobos tetőnek, a többit megkenem, először
    sárgabarack lekvárral, majd az alábbi mákos krémmel:

    Egy edénybe pici vizet teszek, forrni hagyom, mehet bele a tejszín, a cukor, a vaj, 2 citrom reszelt héja, és ezt a keveréket folyamatosan kevergetve forralom 10 percig, habzik, ne nagy lángon dolgozzunk. Ezután beleöntöm a darált mákot (én kávédarálón szoktam ledarálni), és ezzel további 5-6 percig forralom, kevergetve, majd jégen lehűtöm.
    Ha megkeményedett a krém, akkor géppel felhabosítom, keverem 5 percig, a rumaromát itt teszem bele.

    A lapokat tehát először lekvárral, majd a krémmel megkenem, egymásra helyezem. Az oldalát is bevonom a krémmel.

    Elkészítem a dobos tetőt: egy edénybe beleteszem a vajat, a cukrot, pici citromlevet, és kevergetve világosbarnára karamellizálom. 4-5 kést előkészítek, megvajazom az élét. Ráöntöm a cukormázat a félretett lapra, a vajas késekkel felszeletelem, és rögtön átteszem egy másik tálcára a mázas darabokat, nehogy a lefolyt cukor megszilárduljon és leragadjon a tető.

    A legfelső mákkrémmel megkent lapra helyezem a dobos tetőket. Pár órát hűtőben dermesztem mielőtt felszeletelem.

Megjegyzés

Nagyon finom süti, így még azok is megeszik, akik nincsenek a mákért annyira oda. Ne sajnáljuk a 2 citrom héját beletenni, kell bele.

ekesandi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin