Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májusi gasztroprogramok

A május igazán gazdag hónap. Az évnek ez az időszaka már pont annyi magában hordozza a nyarat, amennyire még a tavaszhoz tartozik. Az éledő természet mellett a különféle kültéri programok is miatt is érdemes kirándulni, csavarogni, országszerte.

2015. május 01. Gasztrofalu, Köveskál
A Gasztrofalua 2014-es évben indult, de 2015-ben kapcsol magasabb fokozatra. Nem csak programokat szerveznek, de a Miakő, a KáliArtInn és a Kővirág nevű éttermek séfjei a „Káli-medence ételének” közös megalkotására is készülnek. Reggeltől estig programokkal várják az ide látogatókat: lesz szőlőtőke ültetés a falu közepén, lehet bort kóstolni, bemutatkoznak a néptáncosok, a legkisebbek is külön műsorral készülnek. Nyitva lesznek az éttermek és a borászatok, sőt a helyi portákon és kertekben a falubeliek várják majd a betérőket harapnivalókkal, sütikkel, pogácsával.
www.koveskal.hu

2015. május 01. Halászléfőző és horgász fesztivál, Ábrahámhegy
A találkozón egyéni és különböző tájegységekre jellemző receptek alapján készült halászlevek kóstolására várják a vendégeket.
www.abrahamhegy.hu

2015. május 01. Rétesfesztivál, Csákberény
Az egész napos gasztronómia programok mellett, a látogatók hagyományos májusfa állításban is részt vehetnek. Lesz pálinkaverseny, bál és persze rétes.
www.csakbereny.hu

2015. május 01. Kocsmajális, Budapest
A tavalyi erős kezdés után megpróbálják magasabbra helyezni a lécet. Mint ahogyan az elmúlt alkalommal is, a fővárosi italmérések, vendéglátóhelyek küzdenek meg majd egymással az értékes nyereményekért, egy egész napos gasztronómiai olimpia keretében. A fő versenyszám mellett, kiegészítő feladatokkal várják a csapatokat, míg a vendégek szórakoztatásáról dj program, kirakodóvásár és gyermek játszóház gondoskodik majd. A szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott első három helyezett értékes díjazásban részesül.
www.facebook.com/events/844953195566744/

2015. május 01-03. Egri csillag borfesztivál, Eger
A fesztivál Eger történelmi múltjához és a boros hagyományokhoz szorosan kapcsolódó rendezvény. Múzeumi szakmai, közművelődési programok, koncertek a bor és a szőlőművelés jegyében. A neves borászok idén is pincészetük legjobb és legnevesebb Egri Csillag és Egri Bikavér boraikat mutatják be. A fent említett előadókon kívül még sok más fellépő is lesz. A Szépasszonyvölgybe várja a borkedvelőket az egri borvidék legjobb boraival a borfesztivál.
www.egrivar.hu/rendezvenyek.html#egricsillag

2015. május 01-03. Balatonfenyvesi Bodza Napok, Balatonfenyves
Bodzaszezon van, jöhetnek a mentás , hideg, jeges, frissítő bodzaszörpök, bodza fagylaltok és minden, amiben bodza van. Nagyon kedvelt a virága olajban kisütve, süteményekhez adva, illetve teaként.
www.balatonfenyvesen.hu

2015. május 01-03. Velencei-tavi hal-, vad-, bor- és pálinkafesztivál, Gárdony
Velencei-tó körüli borosgazdák bemutatkozása: régi és új generációs borászatok, kóstoló a fesztivál-központban, bemutatkozik a Pázmándi Bormúzeum. A fesztiválon kerül megrendezésre a régióbeli pálinkafőzdék találkozója is. Lesz még halfőzőverseny vasárnap délelőtt, vadfőzőverseny szombat délelőtt.
www.velenceitofeszt.hu

2015. május 01-03. Villányi BorZsongás, Villány
Idén is több településen, számos zsongó borudvarban várják a borvidékre érkező vendégeket! Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része a nagyérdemű közönségnek, melyre sehol másutt még nem volt példa. Már a programok sokszínűségétől is zsong a tavasz! Lesz májusfaállítás, blues-, jazz-, rock''n''roll, magyar táncház és latin tánctábor, grill party, stifolderverseny, Bor-Ász futball gálamérkőzés és természetesen villányi borok, ételkülönlegességek, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás, gyalog-, és kerékpártúrák a borvidék dűlői között.
www.borzsongas.hu

2015. május 01-03. Tarjáni Tavaszi Borfesztivál, Salgótarján
Az idei borfesztivál középpontjában a rozéborok lesznek, a díszvendég Dúzsi Tamás borászata lesz, aki a 2014 év borásza cím birtokosa. Dúzsi Tamást a "rozékirályként" ismerik boros körökben, ezért is a rozéborokra építik ezt a háromnapos hétvégi programot. A fesztiválon terveznek a közönségnek borfelismerési versenyt, felvonulnak a helyi borlovagok, megválasztják a fesztivál legjobb borait. Lesz közönségszavazás, és a borok mellé minden nap más-és más sajtkóstoló is lesz nógrádi kézműves sajtosokkal. A három nap alatt 10-12 borászat borait lehet ízlelgetni, mintegy 60-65-féle bort.
www.salgotarjan-turizmus.hu/hu/esemeny/7-tarjani-tavaszi-borfesztival.html

2015. május 01-03. Jókai napok, Balatonfüred
E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a városhoz több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek a szervezők, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. A villa ma emlékmúzeum. A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás. A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főzőverseny a Koloska völgyben, ahol tavaly kb. 60 db 3 fős csapat főzte bográcsban a finom ételt. Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.
www.balatonfured.hu

2015. május 02. Palacsintafesztivál Balatongyörökön, Balatongyörök
Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni? Palacsinta fesztiválunkon délután kezdődő vidám programokkal várják a vendégeket. A vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és -forgató tudásukat. A szerencsés győztesek elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet. A még szerencsésebb vendégeink pedig végigkóstolhatják a különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat töltött, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült stb. palacsintákat. Emellett gyermekprogramok, kézműves játszóház és zenés programok színesítik a rendezvényt.
www.balatongyorok.hu

2015. május 06. Kultúr-desszert ínyenceknek, Keszthely
Irodalom & csokoládé. Finomságok testnek és léleknek. A Balaton inspirációjában. „A Balaton az irodalomban kezdetektől napjainkig” című előadás keretében egy igazi balatoni irodalomtudós, író, műfordító: dr. Cséby Géza ragyogó interpretációján keresztül merítkezhetünk meg – ha még a Balatonban nem is – de a „Magyar Tenger” lírai, prózai irodalmának fennkölt és izgalmas hullámaiban biztosan. A balatoni Artis Csokoládéműhely csoki-bűvész mesternője a „Csokoládé” c. francia film hamisítatlan hangulatát varázsolja a Balatoni Múzeum falai közé prémium minőségű -belga és francia alapanyagokból készült- kézműves bonbonjaival és franciás eleganciájával.
www.keszthely.hu

2015. május 06-10. Pécsi fűszernap, Pécs
Az évről-évre megrendezésre kerülő már-már hagyományosnak nevezhető program a pécsieket hívja szabadtéri sütögetésre, és grillezésre pécsi fűszernövényekkel ízesítve az ételeket. Mert Pécs idén tavasztól újból fűszerbe borul.
www.pecs.hu

2015. május 07-10. Food truck show, Budapest
A Food Truck Show rendezvény elsődleges célja, hogy egy időben egy helyen mutassa be a jelenleg hazánkban elérhető, kibérelhető, minőségi, önállóan mozgásra képes vendéglátó járműveket. Szombaton és vasárnap a nagyközönség számára is megmutatják merre halad a mozgó vendéglátás manapság, ahol az év food truck-je is megválasztásra kerül egy közönségszavazás formájában. Kiegészítő programként gyerek játszóházzal, utcazenészek és mutatványosok műsoraival találkozhatnak majd a kilátogatók.
www.facebook.com/events/915526901825518/

2015. május 07-10. Budapesti Pálinkafesztivál
A hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született az Év Almapálinkáját - idén is először - a fesztiválon kóstolhatja meg a közönség. A fesztivál hagyományaihoz híven almás pálinka- és ételkülönlegességek színesítik majd a gasztronómiai felhozatalt, s a legkiválóbb kézműves ínyencségek gondoskodnak arról, hogy legyen mivel megágyazni koccintás előtt. A jubiláló fesztivál idén ingyenesen látogatható, hiszen a szervezők úgy döntöttek, hogy ebben az évben belépődíj és kerítések helyett minden helyet a pálinkának szentelnek, így nagyobb alapterületen még több kiállítónak lesz lehetősége bemutatni pálinkakülönlegességét.
www.budapestipalinkafesztival.hu

2015. május 08-10. Rosalia, Budapest
A nyárköszöntő borünnepen a bor szerelmesei fesztivál hangulatú pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás mellett, gasztronómiai élmények kíséretében mélyülhetnek el a rozé borok különlegességeiben. Bemutatásra kerül a közel teljes magyar rozé választék, amely a rendezvény alatt szabadon kóstolható. A borászok személyesen kínálják a jégbe hűtött rozékat, habzóborokat, siller borokat. A borok mellé kreatív borkorcsolyák, falatkák vásárolhatók.
www.rosalia.hu

2015. május 09-10. Kenyér- és Péksütemény Fesztivál, Budapest
Május második hétvégéjén immár negyedszer sorakoztatják fel az ország legjobb kenyereit és péksüteményeit a Budai Vár Savoyai és Halászó Fiú teraszán, lehet válogatni a híres pékek és pékségek termékeiből, meg lehet kóstolni az egyes tájegységek jellegzetes édes és sós finomságait. A látványos, bővített tematikájú Kenyér- és Péksütemény-fesztivál vendégeit az idén is számos érdekes program várja.
www.kenyerfesztival.com

2015. május 15-17. Belga Sörfesztivál, Budapest
A helyszín a Bálna Budapest, ahol lehetőség van zárt és nyílt térben egyaránt enni-inni, így a látogatók tetszés és igény szerint élvezhetik a szabadtéri szikrázó napsütést, és a belső terem hűvös klímáját, a kilátóról nem is beszélve. A belga sörök rajongói jól tudják, hogy Belgiumban nem telik el év, hogy ne születnének újabb és újabb palackba, vagy épp hordóba zárt remekművek. A világon egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó három napos fesztivál idei kiemelt söre a Magyarországon most debütáló pilseni típusú új belga sör, a Gallica Premium Pils, amelyet tiszta, aranyló szín és könnyű, komlós ízjegyek jellemeznek. Az újdonságok mellett a pultokból idén sem hiányozhatnak a közkedvelt klasszikusok. Az VI. Belga Sörfesztiválon több mint 200 féle belga sört, köztük 50 csapolt sört kóstolhatnak az látogatók. A választék nem csak hatalmas, de rendkívül sokszínű is, így a Belga Sörfesztiválon idén is garantáltan megtalálja mindenki a maga sörét.
www.belgasor-fesztival.hu

2015. május 16. Almavirágfesztivál, Rácalmás
A hagyományoknak megfelelően a család, egészség, sport és kultúra jegyében rendezik meg. Bio és házi termékekből kóstoló, almás gasztronómia: almabor, almasör, almapálinka. Koncertek, gyermekprogramok.
www.facebook.com/AlmaviragFesztival

2015. május 16-17. Országos rétes- és gasztronómiai fesztivál, Kiskőrös
Idén is megrendezésre kerül az Alföld egyik legnagyobb tavaszi eseménye, az Országos Rétes- és Gasztronómiai Fesztivál. A látogatókat igazán változatos program összeállítás várja.
A gyerekek idén sem fognak unatkozni, hiszen a Bóbita Zenekar szombati interaktív műsora és a vasárnapi bábelőadás mellett a vidámpark tárt kapukkal várja a szórakozni vágyó kicsiket a rendezvény ideje alatt. A folklór programjaink között szerepel a Szilveszter Társulat előadásában a Pünkösdi Királynő népszínmű, ezen kívül láthatunk majd egy sokszínű előadást a szlovák és környékbeli települések népdalköreinek összeállításából. A gasztronómia kedvelői is megtalálják helyüket a fesztiválon, hiszen a sokszínű kiállítók mellett, főzőversenyen és rétes sütő versenyen mérettethetik meg magukat a vállalkozó kedvűek. A péntek esti főfellépő, Geszti Péter és a Gringo sztár előadását megelőzi Kothencz Lajos és a GMK Trió fellépése. Szombaton napközben a mazsorett- és a helyi modern tánccsoportok, este pedig Kállay-Saunders András és Kasza Tibi szórakoztatja a nagyérdeműt. A főbb programok mellet állandó kiállításokkal készülnek a fesztivál látogatóinak.
www.facebook.com/events/1491958201046024/

2015. május 21- 24. Gourmet fesztivál, Budapest
Ezúttal a pünkösdi hétvégén jelentkezik a magyar gasztrokultúra egyik meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Az év étele a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.
A nemzetközi konyha is megjelenik a Gourmet kínálatában. Az éttermi kiállítókon túl - a magyarok mellett - külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, ahol non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket. A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), és kiderül majd, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, azaz a füstön sütés lassú tűzön miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia. Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d''Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai "epicentruma", ahol a januárban megrendezett lyon-i Bocuse d''Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is kóstolhatja a nagyérdemű.S természetesen a nagyközönség idén is megízlelheti a legjobb vidéki éttermek ételeit, a legizgalmasabb vidéki ízeket és találkozhatnak Michelin csillagos éttermekkel a kiállítók között és a színpadi programokban egyaránt.
www.gourmetfesztival.hu

2015. május 22-24. Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál, Hajdúszoboszló
A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!
www.hajduszoboszlo.hu

2015. május 23-24. Nyitott Pincék az Egri Borvidéken Pünkösdkor, Eger
Ezen a két napon borászatok várják a helyi lakókat és a borvidékre látogató vendégeket azzal a céllal, hogy megismertessék pincészetük munkáját, és lehetőséget biztosítsanak kedvezményesen boraik megkóstolására.
www.egriborut.hu

2015. május 23-24. Tihanyi pünkösdi pálinka fesztivál, Tihany
A pünkösd hagyományainak felelevenítésén túl ezen a rendezvényen a pálinkáé és a gasztronómiáé a főszerep. A négy napos programsorozaton nagy nevű pálinkafőzdék települnek ki Tihany legszebb pontján, a Visszhang dombon. A kulturális, szórakoztató és gyerekprogramok mellett kézműves kirakodóvásár, játszóházak és a rendezvény zárónapján szürkemarha-gulyás főző verseny várja az idelátogatókat.
www.tihany.hu

2015. május 23-24. Újszilvási ágyaspálinka fesztivál, Újszilvás
Idén is megrendezésre kerül a már tradicionálisnak nevezhető, kétnapos Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Gazdag programkínálat, amelyen a fő szerepet ezúttal is a nemzeti italunk népszerűsítése és hazánk változatos tájegységeinek különleges élelmiszerei kapják majd. A fesztiválon híres magyar előadók lépnek fel, koncertek és fergeteges fesztiválhangulat vár mindenkit!
www.bolyhos.hu

2015. május 30-31. Eperfesztivál, Tahitótfalu
Ebben az évben is megrendezésre kerül a hagyományos Eperfesztivál Tahitótfaluban, a Szentendrei-szigeten, immáron 15. alkalommal. A szokásos eperfesztiváli színes zenei programok mellett a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek (strandfoci és röpi, Eperart, lekvárfőzés, íjászoktatás, szüreti felvonulás) lebonyolításáról.
www.eperfesztival.eu

Ezek is érdekelhetnek

Friss