Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májusi gasztroprogramok

A tavasz, illetve a kora nyár tökéletes időpontja a rendezvényeknek. Az illatos, virágos, friss időben semmi másra nincs szükség, csak kilépni otthonról és élvezni a természet tökéletes díszletei között megrendezett fesztiválokat.

2013. május 3-5. Borzsongás fesztivál, Villány
A május illata és a tavaszi zsongás öröme járja át szívünket! Idén is több településen, számos zsongó borudvarba várják a borvidékre érkező vendégeket. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része a nagyérdemű közönségnek, melyre sehol másutt még nem volt példa.
www.borzsongas.hu

2013. május 03-04. Jókai napok, Balatonfüred
E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a városhoz több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek a szervezők, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. A villa ma emlékmúzeum. A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás. A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főzőverseny a Koloska völgyben, ahol tavaly kb. 60 db 3 fős csapat főzte bográcsban a finom ételt. Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.
www.balatonfured.hu

2013. május 3-5. Velencei-tavi hal-, vad-, bor- és pálinkafesztivál, Gárdony
Velencei-tó körüli borosgazdák bemutatkozása: régi és új generációs borászatok, kóstoló a fesztivál-központban, bemutatkozik a Pázmándi Bormúzeum. A fesztiválon kerül megrendezésre a régióbeli pálinkafőzdék találkozója is. Lesz még halfőzőverseny vasárnap délelőtt, vadfőzőverseny szombat délelőtt.
www.velenceitofeszt.hu

2013. május 10-12 Street food show, Budapest
Tucatnyi új résztvevő, még meg sem nyitott helyek debütálása, újdonságokkal visszatérő korábbi kedvencek, bloggerek és írók főzése Street Food Show-n, a Hold utcai piacon. A jó kis street food: időt, leülést igényel, legalább 5 percre, 10-re, 20-ra, félórára. A látogatóknak nem kell nyakukba venni a várost, és hetekig egyeztetni az étterem-foglalást, mert a jeruzsálemi maceszlapon tálalt zsidó tojástól a málnás vagy éppen csokis sörökön a Marmorstein pékség kacér pékáruin és először itt bemutatkozó, egyedi szendvicsein át az igazi cannolliig és a kis Vécsey-s olasz fiúk szülővárosának utcai ízeiig, mindent egy helyen kóstolhatnak a látogatók, ha kellőképpen ki vannak éhezve a minőségi utcai ételekre.
www.diningguide.hu

2013. május 11-12 Gyomaendrődi nemzetközi sajt- és túrófesztivál, Gyomaendrőd
A rendezvény szervezői a fesztivállal nemcsak a hazai tejes termékeket szeretnék megismertetni, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet - felidézve a múltból a már-már elfeledett ízeket. A fesztiválon a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői is részt vesznek. A kül- és belföldi kiállítók árusítással és kóstoltatással népszerűsítik termékeiket, és segítik azok ismertebbé tételét.
www.gyomaendrod.hu

2013. május 10-12. Rosalia, Budapest
A nyárköszöntő borünnepen a bor szerelmesei fesztivál hangulatú pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás mellett, gasztronómiai élmények kíséretében mélyülhetnek el a rozé borok különlegességeiben. Bemutatásra kerül a közel teljes magyar rozé választék, amely a rendezvény alatt szabadon kóstolható. A borászok személyesen kínálják a jégbe hűtött rozékat, habzóborokat, siller borokat. A borok mellé kreatív borkorcsolyák, falatkák vásárolhatók.
www.rosalia.hu

2013. május 11. 10 éves a Pannonhalmi apátsági pincészet, Pannonhalma
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet a 2012-es évjáratban takarította be 10. szüretét, és 2013-ban ünnepli az új pince és borház létrehozásának 10. évfordulóját. Ennek alkalmából nagyszabású jubileumi ünnepséget szerveznek. A pannonhalmi bencés borok kedvelői számára nem csupán a palack s a benne lévő nedű a fontos, hanem legalább ennyire lényeges az a mögöttes tartalom, amely a monostor építészeti, természeti és kulturális örökségéből és szerzetesi hagyományaiból ered.
www.apatsagipinceszet.hu

2013. május 11-12. Győri édes napok, Győr
Különleges kézműves csokoládék, világhírű márkák, neves cukrászok és a legfinomabb édességek randevúja nemes borokkal, remek italokkal. Napközben szakmai workshopok, kézműves csokoládé- és trüffel készítés alapjait bemutató kurzusok lesznek. Esténként neves előadók koncertjei mellett élvezhetik a győri belváros különleges hangulatát, amit a finom csokoládék és italok tesznek még édesebbé. Önre és gyermekeire is szeretettel vár a Győri Édes Napok.
www.edesnapok.hu

2013. május 11-12. Töltött káposzta fesztivál, Rátka
Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen 2013-ban harmadik alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. A szervezők azt szeretnék, hogy Rátka polgárai és a vendégek kikapcsolódást, szórakozást találjanak ezeken a napokon. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés, népdal- vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igényünk, ezen a fesztiválon megtaláljuk.
www.ratka.hu

2013. május  16-19. Budapesti pálinkafesztivál, Budapest
2013 a meggy éve lesz a Budapesti Pálinkafesztiválon, amelyen a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapják a kiemelt szerepet. Május 16 és 19 között ismét a belvárosban, az Erzsébet téren nyitja meg kapuit a tavaszi gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség. A meggy igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtös- és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat a fesztivál ideje alatt kóstolhatják meg a látogatók az Erzsébet tér parkjában, ahol díszdobozba kerül Magyarország pálinkafőzdéinek közös "munkája", a legnemesebb meggypárlatokból házasított Év pálinkája.
www.budapestipalinkafesztival.hu

2013. május 18. Cserépi pálinka mustra és népi ételek napja, Cserépfalu
Második alkalommal kerül megrendezésre Cserépfalun a Pálinka Mustra és Népi Értékek Napja elnevezésű rendezvény, melyre házilag cefrézett főzetett, vagy akár magánfőzésben készült pálinkákat lehet benevezni. A benevezett pálinkák szakmai bírálatát a Bükki Pálinka Lovagrend tagjai végzik. A pálinkák mellett természetesen kísérő rendezvény is lesz, mely előtérbe helyezi a népi értékeket, hagyományokat. Kézműves mesterek kirakodóvására és helyi ízek, ételek (kecskesajt, lekvár, szörp). A teljesség igénye nélkül ez várja a rendezvényre ellátogatókat, ahol a gyerekek is nagyszerűen érezhetik magukat, hiszen délelőtt kifejezetten részükre lesz ügyességi és logikai verseny, játékok.
www.cserepfalu.hu

2013. május 18-19. Újszilvási ágyaspálinka fesztiváloknak, Újszilvás
A fesztiválon nem meglepő módon a középpontban a legfinomabb és legkülönlegesebb pálinkák állnak. Kóstolhatjuk is őket szépen sorjában, hiszen ahány pálinkaház, annyi mézes, ágyas és gyümölcspálinka sorakozik majd szépen az újszilvási Vásár téren felállított standokon.
A finom gyümölcspárlatok mellett idén is felvonulnak a legkiválóbb hazai termelők. A pálinkaházak bemutatóin kívül koncertek és színes szórakoztató programok is gondoskodnak arról, kellemes hangulatban teljen Újszilváson ez a májusi hétvége.
www.bolyhos.hu

2013. május 18-19. Kevi juhászfesztivál, Túrkeve
A hagyományőrzés és a gasztronómia jegyében ismételten megrendezik Túrkevén a Kevi Juhászfesztivált, ahol változatos, a juhászathoz kapcsolódó szakmai, gasztronómiai és kulturális programokat kínálnak az idelátogató vendégeknek. Az eddigiekhez hasonlóan most is lesz szakmai találkozó, amelynek keretében a juhászattal kapcsolatos aktuális témákban szerveznek konferenciát. Sok érdeklődőre számíthat az egész nap folyamatosan zajló juhnyíró bemutató is, ahol a nézők betekintést kapnak a birkanyírás rejtelmeibe, és a bátrabbak ki is próbálhatják majd a juhnyírás mesterfogásait. A fesztivál elengedhetetlen része a Kevi és Kunsági birkapörkölt-főzőverseny, valamint az egyéb tájjellegű és bográcsos ételek versenye, amelyeket a helyszínen a látogatók is megízlelhetnek.
www.turkeve.hu

2013. május 30 - június 2. Gourmet fesztivál, Budapest
A magyar gasztronómia szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény még a tavalyinál is több kiváló éttermet vonultat fel, idén már szinte a teljes hazai élmezőny bemutatkozik, a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől, a budapesti sztárséfekig. Jelentős újításként az idei Gourmet kiemelten foglalkozik az ország legismertebb ételével, a gulyással is. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a "gulyás", a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. Idén már nemcsak a nagyközönség kulináris továbbképzését tűzték ki célul a szervezők azzal, hogy egy helyen elérhetővé, megkóstolhatóvá teszik az ország legjobbjait, hanem a szakma tovább fejlődését is igyekeznek szolgálni. A rendezvény szakmai napján ugyanis a legkiválóbb kistermelők, sajtkészítők és az éttermesek találkozhatnak egymással.  A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. A tavalyi rekordszámú résztvevőhöz képest idén még tovább bővül a kínálat. Jóval több étterem várja az érdeklődőket, továbbá a legjobb borászatok és gourmet boltok mellett ismét helyet kapnak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is. A példa nélküli étel- és italkínálaton túl, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd a látogatókat.
www.sziget.hu/gourmetfesztival

Ezek is érdekelhetnek

Friss