Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májusi gasztroprogramok

A május kedvez a fővárosi gasztrománoknak, de vidéken is remek programok várják a finom ételek, italok kedvelőket. A borospincék kinyitnak, a bográcsok alatt beizzítják a tüzeket, és a kemencéket is felfűtik a jóféle kenyereknek, egytálételeknek. Éljen a május, éljenek a kézműves gasztronómiai fesztiválok!

2012. május 4-6. Kenyér- és Péksütemény fesztivál, Budapest
A vár legszebb helyén, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon egy hosszú hétvégére a pékek kemencéjéből kikerülő sokféle kenyér, valamint édes és sós finomságok veszik át a főszerepet. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott fesztivál célja, hogy a nagyközönség megismerhesse a magyarországi kenyérkészítés gazdag hagyományait, valamint az ország különböző tájain működő pékségek válogatott csemegéit. A látogatók kóstolhatnak foszlós veknit, rozsos és burgonyás csodákat, élesztővel vagy anélkül kelesztett különböző kenyérfajtákat, megjelennek a népszerű péksütemények a közönség kedvenc kakaós csigától a buktán át a sós sütemények megannyi változatáig. A finom falatokhoz színvonalas műsor is dukál: a színpadon egymást követik a népzenei és néptáncprodukciók. Lesz kenyércímke-kiállítás, és megsütjük a Budai Vár kenyerét, amelyet a vendégek azon melegében meg is kóstolhatnak.
www.kenyerfesztival.com

2012. május 4-6. Balatoni borok fesztiválja, Budapest
A Balaton Borrégió valamivel több, mint tízezer hektár szőlőterülettel európai mércével mérve csupán egy kicsiny borvidék lehetne, de magyarországi viszonylatban az összes termőterület 1/6-a Balaton körül található. Kétségkívül az egyik legváltozatosabb, legszínesebb földrajzi tájegység és szőlőtermő táj, számtalan kiváló borász otthona, akikkel a fesztiválon személyesen is találkozhatnak. A borrégió sokszínűségét kívánjuk a fővárosban évről-évre bemutatni, a 150 különleges borhoz méltó körítéssel. Nem hiányozhat tehát sem a zene, sem a borkóstolás élményét teljessé tevő gasztronómiai kínálat, vagyis sültek, sajtok, édességek, valamint a halételek.
www.balatonborfeszt.hu

2012. május 4-6. Rosalia, Budapest
A nyárköszöntő borünnepen a bor szerelmesei egy fesztivál hangulatú, pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás mellett, gasztronómiai élmények kíséretében mélyülhetnek el a rosé borok különlegességeiben. Május 5-én a Larus Rendezvényközpont termében bemutatásra kerül a közel teljes magyar rosé választék, amely a rendezvény alatt szabadon kóstolható. A borászok személyesen kínálják a jégbe hűtött rosékat, habzóborokat, siller borokat. A borok mellé kreatív borkorcsolyák, falatkák vásárolhatók. Az első 100 borkedvelőnek kóstolófüzettel kedveskednek a szervezők.
www.rosalia.hu

2012. május 5. Római parti országos halászlé fesztivál, Budapest
Amíg a fakanalak a bográcsban forognak, addig a Dunán sok száz evezőlapát és hajó borzolja a hullámokat, amikor Óbuda vízre száll. Sportbemutatók és versenyek váltják egymást vízen és szárazföldön. Az idei fesztivál programkínálatát színesíti az XI. Országos Vízitúra bajnokság és teljesítménytúra az Óbuda Maraton forduló és evezős túraverseny. Már hagyomány, hogy a fesztivál vendégeként kiköt és megnyitja fedélzetét az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred „Óbuda” nevű monitor hajója. A szabadtéri színpad ezúttal folklór színpaddá válik, ahol néptánccsoportok mutatkoznak be, kicsik és nagyok, idősebbek és fiatalok együtt járják a táncot. A műsort a népzene egyik modern formája a folkrock stílust képviselő The Borgia és a Szkítia zenekarok muzsikája zárja. Az egész napos rendezvény elmaradhatatlan tartozéka a Laci konyha étel-ital kínálata és a Vidámpark sergő-forgó játékai.
www.romaifurdo-se.hu

2012. május 10-13. Pálinkafesztivál, Budapest
Idén a barack és az abból készült hungarikum, a barackpálinka játssza a főszerepet a fesztiválon. A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja finomságát a Hunyadi és az Oroszlános udvarban. A gasztronómiai élményeket a házi sajtok, finom borok és pezsgők, továbbá az elmaradhatatlan kolbászház teszi teljessé! Újra lehetőség nyílik a pálinka- és a csokoládéfogyasztás új műfajával találkozni, a párosításukból tökéletes élvezeti forrást kreálni. A megszokott és új ízeken túl a fesztiválon kiemelt helyet kapnak majd a barack éve keretében készült ételspecialitások is, méghozzá a "Barackos" udvarban. Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budai Várban kóstolhatja meg a közönség. Az Év Barackpálinkáját az ország pálinkafőzői (Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai,Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack) készítik a prémium párlatok házasításával, amelyet aztán a fesztiválon kóstolhatnak meg először a látogatók. A limitált mennyiségben készült pálinka igazán különleges, exkluzív csomagolásban várja az ínyenceket.
www.budapestipalinkafesztival.hu

2012. május 11-13. Ízek, táncos, jó szomszédok, Hévíz
A háromnapos programsorozat egy népzenei, kulturális és gasztronómiai találkozó, amin a szomszédos országok, Horvátország, Románia, Erdély, Ukrajna-Kárpátalja vesznek részt. Idén a díszvendég Horvátország, így a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz Anton Cetin horvátországi festőművész kiállítása. A rendezvény további különlegessége, hogy a színvonalas tánccsoportotok műsorát kiegészítik a hazai és külföldi termelők házi készítésű termékei is, amelyek első kézből vásárolhatóak meg a három nap alatt. A jó hangulathoz tradicionális magyar, illetve balkáni ételek és magyar borok is hozzájárulnak.
www.heviz.hu

2012. május 12. Fagyosszentek engesztelése, Bodrogkisfalud
A bodrogkisfaludi Patricius Borház nyílt napján ingyenes borkóstolókkal és más színes programokkal várja az érdeklődőket. Az eseményre ellátogató borkedvelők a 2011-es évjárat borai mellett a nap folyamán csak itt kóstolható, korábbi évjáratok dűlős tételeivel is találkozhatnak, részt vehetnek bor és borfalatka összekóstoláson, a legmegátalkodottabb borbarátok pedig elkészíthetik saját Fagyosszentek cuvée-jüket is. Koncertezik Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, lesz még gólyalábas mutatvány, a Vinotékában megtekinthetők Horváth Judit újrahasznosítás jegyében készült "Zöld" festményei. Egész nap gyerekprogramok, valamint kézműves sajt- és csokoládévásár!
www.patricius.hu

2012. május 13-14. Főzdefeszt sörfesztivál, Budapest
Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért a szervezők ragaszkodtak hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket. A Mikszáth téri vendéglátóhelyek mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek.
www.fozdefeszt.hu

2012. május 18-19. Újszilvási ágyaspálinka fesztivál, Újszilvás
Idén is megrendezésre kerül a már tradicionálisnak nevezhető Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál, mely az idén kétnapos lesz az eddigi gyakorlattal ellentétben! Gazdag programkínálat, ismét lesz Kiváló Magyar Élelmiszerek Kiállítása és vására, híres magyar előadók lépnek fel, koncertek és fergeteges fesztiválhangulat vár mindenkit!
www.bolyhos.hu

2012. május 18-20. Szakácstanulók országos szabadtéri főzőversenye, Mezőkövesd
A „Régies ízek modern köntösben” szlogen szellemében a bográcsban készíthető ételeket nagyanyáink, dédanyáink receptjei alapján készítik majd el a versenyzők. A "Nagyanyáink süteményei, Országos Süteménysütő verseny" keretében pedig házilag, otthon készítik el a csapatok a süteményeket. A fesztiválra érkezők a zsűrivel együtt dönthetik el meliyk a legjobb bográcsos étel és melyik sütemény sikerült a legjobban. A rendezvény második napján tartják a már hagyománnyá vált polgármesterek főzőversenyét is, ahol 30-40 település képviselteti magát a polgármesterrel, akik bemutatják, hogy a saját vidékükön milyen jellegzetes bográcsban készült ételek vannak.
www.valaszt6.fw.hu

2012. május 19-20. Etyeki pincefesztivál, Etyek
A jubiláló, X. Pincefesztiválon a szervezők szeretnék minden eddigi rendezvényüket felülmúlni. Különleges meglepetéseket tartogatnak, hogy az esemény mind közül a legpezsgőbb legyen. Elhozzák a legkiválóbb itthoni és határon túli magyar pincészeteket minden borvidékről, a látogatók személyesen koccinthatnak az etyeki és a vendégborászokkal. Fellépnek az elmúlt 10 év legsikeresebb telt házas, kedvenc előadói és nagy nevek a jazz műfajából. Ezen kívül számos kulturális programon lehet majd részt venni, lesz kézműves kiállítás és vásár zsűrizett kiállítókkal, a gyerekeknek pedig bábszínházzal, gyermekkoncertekkel, játszóházzal és különböző játékokkal, kézműves foglalkozással kedveskedünk. Természetesen a hagyományos Magyar Borászválogatott – Magyar Országgyűlés futballmérkőzés sem maradhat el, a két csapat immár tizedszerre csap össze.
www.pincefesztival.hu

2012. május 25-27. Balatoni folklór napok és pörköltőző verseny, Révfülöp
Péntek délutántól vasárnapig sok érdekes és értékes kulturális és folklór bemutatót, produkciót láthatnak az érdeklődők, valamint megkóstolhatók a különleges és hagyományos íz világgal készült pörköltek: kakashere-, marhalábszár-, vaddisznó-, birka-, nyúl-, csülök-, köröm-, zöldség-, tojás-, vörösboros szarvas pörkölt. A vasárnapi pörköltfőző versenyen hagyományos és különleges alapanyagokból is készülnek majd pörköltek, amelyeket meg is lehet kóstolni. A 3 napos rendezvény ideje alatt többek között lesz: mazsorett felvonulás, népzene-, néptánc bemutató, lovaglás, lovas kocsikázás, íjász- és betyár bemutatók, hagyományos népi mesterségek bemutatása. Este „Pörköltmulatság” – mulatós zenével.
www.vakaciaotabor.hu
 
2012. május 25-27. Hajdúszoboszlói grillétel- és sörfesztivál, Hajdúszoboszló
A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. A szomszédos szabadtéri színpadon eközben a „Pünkösdi sokadalom” kulturális programjai várják az érdeklődőket, mely az Észak-Alföld legnagyobb regionális néptáncfesztiválja. Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!
www.hajduszoboszlo.hu

2012. május 25-28. Urbitális Belvárosi Majális és Nassoló Gyereknapok, Budapest
A belvárosi utcákból és környezetükből kitelepülő vendéglátóhelyek, lakberendezési boltok, design üzletek, antikváriusok, galériák stb. töltik majd meg az Erzsébet teret. A szervezők szándéka, hogy a vásárlók újra felfedezzék Budapest „kis” boltjait, visszaszokjanak a helyiek a régi sétáló és vásárló utcákba, megismerjék Budapest valódi arcát. A szórakozást és kikapcsolódást az izgalmas kiállítások és interaktív műsorokon túl, a zene biztosítja, amelyre az Akvárium Klubban és a közterületen is számíthatnak a látogatók. A Belvárosi Majális része lesz a gyermeknapra fókuszáló 4 napos Nassoló napok rendezvény, amely a legfinomabb édességek találkozóhelye lesz Budapest belvárosában. Ide várjuk a nassolni szerető gyerekeket és felnőtteket. Az eseményen az édesipar legjelentősebb hazai képviselői, édesség manufaktúrák, gyártók, kereskedők, cukrászdák, fagylaltozók, kávézók képviseltetik magukat. A Nassoló napok rendezvényen nem csak nézelődni, hanem kóstolni és vásárolni is lehet. Programokkal és előadásokkal színesítjük a gyermeknapi rendezvényt.
www.urbitalis.hu

2012. május 26-28. Masina fesztivál, Cserépváralja
Ami máshol sparhelt, nálunk masina! Cserépváralja az idén is megrendezésre kerül a Masina Fesztivál elnevezést viselő gasztronómiai rendezvény. A fesztivál ideje alatt a szervezők tíz helyszínen várják a vendégeket, ahol megkóstolhatják a különböző ételkülönlegességeket és megismerkedhetnek a cserépváraljai emberek vendégszeretetével. Az alábbi ételekkel várják a vendégeket: ördög batyu, halászlé, krumplis lepény, dödölle, forgácsfánk, mákos, diós kalács, sült derelye, palacsinta, lángos, babos haluska, sztrapacska, vadragu leves, vargányagombás nokedli és még sok egyéb finomság.
www.cserepvaralja.hu

2010. május 26-28. Nyitott pince napok, Budapest
A pünkösdi hétvége ismét igazi ünnepnek ígérkezik a borbarátok számára, hiszen országszerte több mint száz pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik majd a pince és a szőlőbirtok bejárására, temérdek új ismeret megszerzésére is, és a jóféle borok mellé finom falatok is kerülnek a vendégek asztalára. A borturizmus népszerűsítésére alakult Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. idén hetedik alkalommal hirdeti meg Pünkösd hétvégéjén a Nyitott Pince Napokat, hogy a bort készítők és a bort fogyasztók, a borkultúra értékeit megismerni vágyók találkozhassanak egymással.
A Nyitott Pince Napokon a vendégfogadó pincék arra vállalkoznak, hogy három napon keresztül 10 és 19 óra között nyitva tartanak és fogadják az érdeklődőket. A helyszínen a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket, előzetes bejelentkezés esetén megtekinthetik a pincészetet és kedvezményesen (akár féláron vagy ingyenesen) kóstolhatják meg a pince borait, s a legtöbb helyen a vásárolt borok árából is engedményt kapnak.
www.nyitottpince.hu

Ezek is érdekelhetnek