Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májusi borkostoló Herzog báró pincéjében

Nagy kincsre leltünk. Csak egy órányira az otthonunktól, Santa Monicától északra, a csodálatos Csendes-óceán partján, Oxnardban talalhatjuk az ausztriai-magyar származású Herzog báró pincéjét. A pince vilaghírű ízletes borairól, és egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik.

A bárót az is különlegessé tette, hogy készített kóser és nem kóser borokat is. A kóser borok egy elkülönített pincében készültek, ízük pedig rendkívül hasonlított a nem kóser borokéhoz. Az elkeszítési módban nem volt sok különbség, viszont a kóser borokat csak a zsidó sabbath tiszteletben tartói kezelhették. A második világháború idején a család a nácik elől bujdokolt, majd a holokauszt után a báró unokája, Eugene 1948-ban a családot Amerikába menekítette a cseh kommunista rendszer elől.

 


A borkóstolás egy jókora "u" alkú pultnál történik. A csinos borszakértő hölgyek barátságosan válaszolnak bármilyen Herzoggal kapcsolatos kérdésre. Hat dollárért négyféle bort kostoltunk. A 2004-es Chardonnay és a Lodi 2005-ös Zinfandel a könnyebb borok kedvelőinek való. Viszont az 2003-as Edna Valley Syrah kimondottan gazdag az ízekben. Az édeskés bor íze szederre, karamellás vaníliára, színe pedig tintára emlekesztető.

Kellemes hangulatban szipogattuk az édes borokat, amikor a mellettünk lévő társaság felfigyelt az akcentusunkra. Büszkén mondtuk is, hogy magyarok vagyunk. Ők Oklahomából jöttek, és a vicces csevegés során kiderült, hogy a Herzog-rizling sokkal ízletesebb és édesebb. 2005-ös Montereyi Rieslinget kóstoltuk meg. Hasonlóan a Tokaji termesztéséhez, ezt is kesőn szedik. Íze mézre, aszalt barackra, ananászra és aszalt almára emlékeztet. Aztán megállapítottuk azt is, hogy magassan ez a legízletesebb édes, amit valaha kóstoltunk itt Amerikában – persze azt is hozzáfűztük, hogy a Tokaji Eszencia sokkal jobb… A Herzog Rizling üveges ára 19 dollár. Nagyon megéri!

Beszélgetésünkre a borszakértők is felfigyeltek. Újra kiderült, hogy magyarok vagyunk, és hogy kedvezzenek nekünk, elvittek minket egy bortúrára a pincébe, ahol mélyebben betekinthettünk a borkészítés világába: tölgyfahordók mindenütt és egy pici palackozó üzem. “Túravezető Lisa” azt is elmondta, hogy Herzognak mindenféle vannak pincéi, szerte a világban, köztük Franciaországban is. …És hogy borklubbtagok is lehetünk, ami – többek között – kedvezményes borvásárlát is kínál.

 

Lisa és Todd is megállapította, hogy milyen barátságos emberek vagyunk. Mondtuk nekik, hogy igen, a magyarok ilyenek – és persze szeretnek sokat  inni :) Szóval vigyázzanak, mert visszajövünk és kiisszuk az összes magyar tölgyfahordót!

Ezek is érdekelhetnek

Friss