Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Május kincse: az eper

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.
Miért nagyszerű?

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.


Nem nehéz a választás

Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.

Szépít, gyógyít, fogyaszt

Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike – napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.

Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.


Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Diétás epersaláta >>>

Miért okoz allergiát?

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt

Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.

Eperlekvár narancslikőrrel

Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állíjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.

Minden, ami eper >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

megyeriniki
Szegeden 500Ft egy kg eper és nagyon szép, finom! A legdrágább ugyanitt 800 Ft,de az jó nagy szemű...
Nanasnani
Pontosítom a dolgokat, elütés nélkül az alábbi kommentem: Hali Mindenkinek! Nálunk az Újpesti piacon már több mint egy hete 1000.- Ft alatt van kilója, párom ma 350.- forintért vett fél kilót, ami isteni finom, magyar eper, tehát kilója ma 700.- Ft volt. Üdv Nani.
Nanasnani
Hali Mindenkinek! Nálunk az Újpesti piacom már több mint egy hete 1000.- Ft alatt van kilója, párom ma 35.- forintért vett fél kilót, ami isteni finom, magyar eper, tehát kilója ma 700.- Ft volt. Üdv Nani.
lolika_
Már terem a kertben 1 hete, bár ez az esős időjárás nem tett jót sem az állagának sem az ízének. De a most érő tövek már az igazi hatást ígérik :) Mál hét végén Hévízen voltunk pihenni. 3200 Ft volt az eper ára!!
Micukoka
Nálunk a Pennyben 890.-Ft 1 kg. Mi a kertből már kb 1 hete szedjük a 78 tőről. Tényleg nagyon finom! Nagyszemű és bőven terem. Ha valakit érdekelne, összel lesz eladó palántánk. e-mail: klausz47@gmail.com
SzKriszta87
Hozzátenném, hogy a piacokon ami magyar eper, az még csak fóliás, nem szabadföldi, azért drága még. De az 1800-2000 az tényleg sok, mi termeljük, nálunk 1200-1300 a nagyszemű :) Szabadföldi kb. 2 hét múlva lesz, akkor biztos olcsóbb lesz. De jó a cikk nagyon, és a lekvár is finom belőle, próbáljátok ki, isteni.
Disszi
Veszprémben is nagyon drága az eper, 1500-2000 Ft. Ez alatt még nem is láttam :S Pedig én is annyira szeretem. Cukor nélküli dzsemet szeretnék majd készíteni.. van valami ötletetek? Kriszta
Szóltam is azonnal édesanyámnak, hogy telepítsük újra az epresünket a kertben! :-)
Most van az szezonja, ennek ellenére az egri piacon a héten még 1800-2000 Ft (!) volt 1 kg eper! Kicsit megdöbbentem ezen a csillagászati áron! Kíváncsi lennék, hogy más városokban is ennyire drága, vagy csak a \"turisztikailag kiemelt\", \"szuperlokálpatrióta\" városban húzzák le ennyire az embereket, mint mindig?!
eve1122
Csak megjegyzésként szeretném hozzáfűzni a cikkhez, hogy a bőr kémhatása nem semleges, hanem enyhén savas.A semleges kémhatás a 7, a bőré pedig 5,5 körül mozog. Egyébként imádom az epret, jó a cikk, csak gondoltam, jó, ha ezt tudja mindenki :) mégiscsak jó, ha az ember lánya egy vegyipari szakközépben tanul ;) Apropó..a legjobb vízkőoldó az ecet..hatékony,olcsó és környezetkímélő is :D

Magazin