Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Két nagy márka és egy meglepetés a legjobb majonézek között

Majonézt valószínűleg minden magyar háztartásban használnak, ezért kiderítettük, melyik terméket érdemes levenni a boltok polcairól, és melyiket ne tegyük soha a kosarunkba. Íme a majonézteszt!

A majonéz múltját egy laza bizonytalanság fedi, de talán annyit biztosan állíthatunk, hogy 1750 környéke óta jegyzik a nagy könyvek sorai között. Összetétele alapján nem egy bonyolult dolog, tojássárgájához kell olajat önteni, amit elkeverünk, majd tetszés szerint ízesítjük cukorral, citrommal vagy éppen borssal.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

Viszont sokak számára ismerős élethelyzetnek számít, amikor ennyit sem vagyunk hajlandóak megtenni a konyhában, hanem inkább egy kész, bolti terméket választunk helyette. 11 darab különböző flakonos majonézt tettünk asztalunkra, hogy megtudjuk melyik a legjobb. Mindegyik natúr, hagyományos kivitel, egyik sem light vagy hasonló.

A teszt során főként az ízükre és az állagukra figyeltünk. A mezőnyben vegyesen találunk 200 vagy éppen 7-800 forint körül pozícionált termékeket is.

Topeco - 399 ft

Magyarországon gyártják, ez a leginkább fontos adat, amit megtudunk róla. Illatra ecetes, amit kóstolva sem lehet cáfolni. Iszonyatosan savanyú, és ez az íz sokáig kiart. Állagra krémes, amivel az ég világon semmi baj nincs. Vakon kóstolva viszont nehéz lenne azt mondani rá, hogy majonéz.

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT! >>> 
Kania (LIDL) – 449 ft

A LIDL polcain szerezhető be. Illatra picit ez is savanykás, de ezzel nem akarunk azonnal vízkövet lemosni a csapról. Kóstolásnál megszűnik a savanykás irány és átvált egy kifejezetten zsíros, krémes, ám enyhén tojásos ízre. Utóízében egy könnyed édességet is fel lehet fedezni, nem annyira vészes.

Kalocsai – 735 ft

Egyből megtudjuk, hogy ebben zéró a cukor. Kinyomásnál már feltűnik, hogy sokkal hígabb, mint eddig bármelyik társa. Illatra egyáltalán nem savanyű, sőt, egy lágy tojásos huzatot is kapunk. Kóstolásnál az elején az édesség a domináns, majd pár másodperccel később a helyébe lép a savanykás ízvilág.

TESZT! KÉT HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CHIPS IS AGYONVERTE A MEZŐNYT >>> 
Hellmann’s – 699 ft

Az eredeti majonéz, így hirdeti magát a brand. Kibontás után illatra kissé olajos aromákat ereget magából, de nagyon lágyan csupán. Feltűnően sűrű állaga van és fénylik, ami valószínűleg a magas zsírtartalomnak köszönhető. Kóstolásnál aztán jön az arcszaggató élmény, mivel egyszerre sós és savanyú, ami tényleg megtornáztatja minden arcizmunkat. Az egyik tesztalany kifejezetten tormás ízt vélt benne felfedezni.

SPAR – 249 ft

Hihetetlen, de háttértbe szorul a zöldes színvilág, például a kupakja is piros. Illatra egy halovány savanykás aroma reppen fel belőle. Kóstolásnál kapunk egy gyengéd tojásos legyintést, de azonnal átveszi a helyét az édeskés beütés, amit ha tovább tartunk a szánkban, azonnal átcsap az arctépő savanyúság irányába. Állagra se nem híg, se nem masszív, ez valahol közötte mozog.

SALSA ÉS SAJTSZÓSZTESZT: MELYIK A LEGJOBB BOLTI MÁRTOGATÓS? >>> 
Olé – 369 ft

Mintha egyenesen a Topeco ikertestvére lenne, erős a gyanú, hogy egyazon magyarországi gyárban látták meg a napvilágot. Itt vége is szakad a hasonlóságnak, ugyanis messze nem annyira savanyú, mint ál-ikertesója. Az első élmény, hogy zsíros, majd ez csap át egy édeskés tavaszi fuvallatba, csak ezután jön a savanykás vonal. Állaga közepesen krémes, az aranyközépútra esküsznek a gyárban.

Tesco – 305 ft

Méretre eltér a többiektől, ugyanis egy számmal nagyobb a flakon. Annak ellenére, hogy nem a legolcsóbb Tescós változat, már az illata is büntet. Valahol a hígító és a vízbázisú festék között lehet. Kóstolás után sem csillapodik a sokkhatás, ugyanis amellett, hogy büntetően zsíros, még rossz is. 

TESZT: KÉT SAJÁT MÁRKÁS VANÍLIÁS JÉGKRÉM IS LENYOMTA A CARTE D'ORT! >>> 
Globus – 479 ft

A majonézek (egyik) hazai piacvezetője. Vannak, akiknek ez a majonéz és minden más csak kamu. Illatra kellemesen tojásos. Ízpróba után szerencsére nem kell csalódni. Teljesen más, mint az eddigiek. Könnyed édesség mozgatja az egészet, amihez egy pillekönnyű, krémes állag társul. A végén egy nagyon minimális savanykás vonal, pont amennyi kell. Finom.

CBA – 399 ft

Az egyetlen kiemelendő tulajdonsága, hogy az Univer gyártja az üzletláncnak. Az első meglepetés, hogy ez bizony hófehér, nem sárgás, krémszínű. Illata diszkréten a savanyú vonalat hozza, majd szánkba érve felerősödik ez az érzés. Íze nem sok van kezdetben, majd a végére megjön az arcösszehúzó érzés, mintha egy fél liter citromlével készülő limonádét húzunk volna le.

TESZT: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓ JEGESKÁVÉT! >>> 
Univer – 599 ft

Magyarország kedvenc majonéze - hirdeti a csomagolás, de azért mi megkóstoljuk inkább. A gyakorlatban semennyire sem hasonlít a CBA-s tesóra, ugyanis egyetlen adatuk nem egyezik. Illatra minimál tojásos aromát villant, ízre pedig hoz egy jó erős közepest. Enyhén édes, egészen krémes, a végére jön egy kicsi savanyú mellékzönge is. Pont amennyi kell mindenből, de ezzel teszt győztes aligha lesz. „Mindössze” egy jó erős versenyző.

Lomee (Aldi) – 349 ft

Az ALDI polcairól emelhetjük le. Illatra ebben is érkezik a savanykás nyitóakkord, de nem olyan hevesen szerencsére. Kóstolásnál jön az igazi meglepetés. Ízre a savanykás vonal elvész és egy krémes, lágyan zsíros ízvilág érketik meg. A másik ütőkártyája, hogy van egy laza fűszeres hatás benne, amit nem könnyű megfejteni, viszont valóban kellemes. Állagra krémes és sűrű, ez jól sikerült.

TESZT! SAJÁT MÁRKÁS MOGYORÓS CSOKI VERI A MILKÁT >>> 
Ítélet

A teszt első három helyezettei: Globus, Univer, Lomee. A Globus az első helyet állagával és meglepően krémes ízével érdemelte ki. Az Univer egy lágyabb, konzervatívabb ízvilágot képvisel. A Lomee pedig a tökéletes meglepetés a harmadik helyével. Érdeme a rejtélyes fűszeres íz, annak ellenére, hogy natúrként tüntették fel.

A Hellmann’s igazi kérdőjel a mezőnyben, megosztó a majonézrajongók körében.  Amit mindenképpen kerülni érdemes, a Topeco és a Tesco terméke.

Ezek is érdekelhetnek

Friss