Elkészítés: A datolyát fél órára cukros-citromos teába áztatjuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk, papírtörlőn leitatjuk, majd megdaráljuk.
A sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórva fényesre verjük, majd a darált mandulát is beleforgatjuk. Végül a datolyával óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük.
A nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tésztát rásimítjuk. A sütőbe tolva 5 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve még addig folytatjuk a sütést, amíg a tészta szép rózsaszínű nem lett. Még melegen deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és ha kihűlt, 3 egyforma lappá vágjuk.
Mialatt a tészta sül, a tojássárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük, a kávéval felengedjük, és gőzön kevergetve sűrűre főzzük. A gőzről levéve kakaóval, vaníliás cukorral ízesítjük, kihűlni hagyjuk. A vajat habosra verjük, majd a főtt krémmel alaposan kikeverjük.
A tésztalapokat ezzel a krémmel megtöltjük és bevonjuk. A díszítésre szánt datolyát is cukros-citromos teában megáztatjuk, kimagozzuk, megszikkasztjuk, és a meghámozott mandulával együtt a torta tetejét kirakjuk vele.
Ajánlatos legalább 2 napig a hűtőszekrényben érlelni tálalás előtt. (Ha 2 evőkanál krémet félreteszünk, akkor a megkezdett torta végét megkenhetjük vele, és más alkalomra egy teljesen ép tortát kínálhatunk.)