Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újragondolt Eszterházy torta és monodesszertek - ideért a cukrászforradalom!

Az idei, Szó Gellért által alkotott Őrség Zöld Aranya országtorta jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy a bő egy évtizedes gasztroforradalomnak köszönhetően, vajon a cukrászatban is történt-e változás. A látszat és a tények is azt mutatják, hogy igen: a technológiai újdonságok és a francia trendek hatottak és folyamatosan hatnak a magyar cukrászatra. A hagyományok tisztelete mellett szerepet kapott az innovatív, minőségi, helyi alapanyagokra koncentráló desszertkészítés.

A francia gasztronómia és cukrászat mindig is fontos szerepet játszott a magyar cukrászatban, nem csak alakított rajta, hanem bölcsője is volt annak. A nagy magyar cukrászdinasztiák alapítói (többek között Hauer, Szamos, Ruszwurm vagy épp Kugler) és tagjai, mind-mind a francia tanulmányútjaik, inasévek után találták meg saját hangjukat, formálták olyanná a magyar cukrászatot, amilyennek ma ismertjük és szeretjük.

MEGVAN A GYŐZTES! AZ ŐRSÉG ZÖLD ARANYA LETT MAGYARORSZÁG TORTÁJA >>> 
A monodesszertek kora

Az elmúlt években a klasszikus cukrászatból kiindulva, a modern eszközöknek és újabb technikáknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a monodesszertek , ahol a megszokott tortaszeletek helyett egyetlen kerek egészben rejlik minden, személyre szabott teljes világok bomlanak ki előttünk a tányéron. Nem csak a forma jelent újdonságot, hanem a desszert nyújtotta élmény is más.

A monodesszertek mellett a klasszikusok új formába történő öntése, a minőségi alapanyagok előtérbe helyezése és a helyi alapanyagok, ízek megjelenítése is elengedhetetlen az új vonalat képviselő cukrászok számára. 

CSAK EGYFÉLE SÜTI VAN - DE EZERFÉLE ÍZBEN! MONOCUKRÁSZDA A VÁROS KÖZEPÉN >>> 
Globalizáció és regionalitás - egy helyen

A minőségi alapanyagok a globalizációnak köszönhetően ma már sokkal könnyebben elérhetők, nem okoz problémát a legjobb minőségű csokoládé vagy bármilyen, egzotikusnak tűnő fűszer beszerzése. Persze ebben is cél a mértékletesség, s talán a legjobb irány az, ha a helyben beszerezhető alapanyagok esetében a regionális termelők alapanyagai kerülnek felhasználásra. Ennek jegyében a tej, a vaj, a tejszín, a tájegységre jellemző gyümölcsök vagy épp a különféle magvak mind-mind a környékről kerülnek a cukrászatba.

Mindezek mellett a cukrászforradalom fontos felismerése, hogy a süteményeknek, desszerteknek meg kell felelniük a kor táplálkozástani elvárásainak, azaz nem elég jó alapanyagokból dolgozni, arra is ügyelni kell, hogy minél könnyebb, a szervezetet feleslegesen nem terhelő desszertet kínáljanak úgy, hogy annak élvezeti értéke semmilyen csorbát ne szenvedjen.

Akkor kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon van cukrászforradalom?

Igen, van. A nemzetközi tapasztalat, a munkaszemlélet, az új technológiák megismerése, azok elsajátítása mind hozzájárul ahhoz, hogy az itthoni cukrászat végre elmozduljon a holtpontról, s valami új szülessen. Nem feltétlen a francia monodesszert az egyetlen követendő irány, a tradicionális, hagyományos desszertek újraélesztése, azok minőségibbé tétele is céljává válhat ennek a változásnak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss