Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Valahol a mogyorót is kispórolják belőle! Megnéztük, hol érdemes országtortát enni

5 cukrászdát kerestünk fel azzal a céllal, hogy megtaláljuk a helyet, ahol a legjobban készítik az ország tortáját, a Balatoni Habos Mogyoróst. Íme az eredmény.

Minden évben nagy figyelem kíséri a Magyarország tortája választást. 2017-ben Vaslóczki Orsolya nevéhez köthető a Balatoni Habos Mogyoró fantázianévvel megáldott torta lett a befutó, ami 30 versenyző közül bizonyult a legjobbnak.

Türelmesen kivártunk, hogy a cukrászok begyakorolják az elkészítését, és nagyjából két hónappal a nagy bemutató után felkerestünk pár budapesti cukrászdát. Meglepően sok helyen - alapanyaghiányra hivatkozva - nem volt a kínálatban, de így is könnyedén találtunk 5 remek helyet, ahol megkóstoluk az idei országtortát.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>>   

A pontos recept egyelőre nem ismert, de azt tudni, hogy a torta mogyorós habtészta alapra épült, és mogyorós roppanós tészta, feketeribizli-zselé, tejcsokoládés karamellhab és mogyoróhab teszi teljessé.

MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 
Sugar!

Az etalon mondhatni, mivel Vaslóczki Orsolya a Sugar! shop cukrásza, tehát ezt tekintjük az alapnak. Illatában egy vékonyka mogyorós aromát találunk, de szerencsére kóstolva megerősödik. A hab szellős, mogyorós, de annyira veszettül nem dominál az íze. Az alsó réteg kellően stabil, viszont a csokiréteg már-már sziklaszilárd és törni lehet csak. A ribizlis töltet egyet durran, de utána hamar távozik emlékeinkből. Kétség nem fér hozzá, hogy mogyorós, de nem harsány, az is biztos.

Adatok: 750 Ft, 1061, Budapest, Paulay Ede utca 48.

TESZTELTÜK A FILTERES ZÖLD TEÁKAT: AZ EGYIKNEK HALTÁP ÍZE VOLT! >>> 
Hauer Cukrászda

Nyár végén ismét kinyitott a Hauer Cukrászda. Dupla volt az öröm, mert országtorta is volt a kínálatban. Ránézésre ez az előzőhöz képest egy jóval laposabb egyed, mintha méretcsökkentő edzésen ment volna keresztül. Illatában nem érezni szinte semmi mogyorósságot, de ami jobban fáj, hogy az ízében sem igazán. A gyümölcs inkább csak tömény zselatin ízét nyújtja. Állagra a hab jó, de nagyon hiányzik belőle a masszív mogyorós beütés.

Adatok: 850 Ft, 1088, Budapest, Rákóczi út 47-49.

TESZT! MELYIK BOLTI AJVÁRT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK OTTHON ELKÉSZÍTENI? >>> 
Jégbüfé – Ferenciek tere

Az elmúlt pár évben szintén érdekes utat járt be a Jégbüfé. Több helyen nyitottak üzletet, amiből azóta be is zárt legalább egy, de a lényeg, hogy a Ferenciek terén a sokak által ismert egység az otthonát nyújtó épület felújításának megkezdésével egyidejűleg zárt be. A hab szolid túlerőben van a látottak alapján, ami jó. Kóstolva nagyítóval kell keresni a mogyoróra utaló nyomokat benne. A hab inkább üres és csak édes, a tészta kemény és kicsit száraz, de mogyoró itt sincs. A gyümölcszselének nincs túl természetes íze, de legalább valami „élményt” nyújt.

Adatok: 750 Ft, 1052, Budapest, Petőfi Sándor utca 3.

TESZT! HOL KAPNI A LEGJOBB KAKAÓS CSIGÁT, HA NINCS IDŐNK SÜTNI? >>> 
Belvárosi Auguszt Cukrászda

Ránézésre ez is szép, de jobb, hogy már az illatában érezni a mogyorót. Kóstolva ez az íz élmény csak fokozódik, ami dupla siker. A habos rész nagyon könnyed, tényleg szinte alig érezni az állagát. Ellenben a tetejét fedő csokiréteg kalapáccsal kezelhető csak. A gyümölcs íze kellően karakteres és tiszta. A tésztában lévő mogyoródarabok jól dolgoznak, a mogyorós hatás teljes.

Adatok: 850 Ft, 1053, Budapest, Kossuth Lajos út 14-16.

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL! >>> 
Damniczki Budapest - Cukrász Manufaktúra

Külsőre ez a legszebb, a legtöbb és a legízlésesebb díszítés ezen található egyértelműen. Közelebb hajolva már megérinti orrunkat a könnyed mogyorós illat, ami bíztató. Kóstolva tovább erősödik a mogyoró. Állagában egy picit mindenhol tömörebb, mint a nagy mezőnyátlag, ennél a hab annyira nem felhőkönnyed. Az ízével minden rendben, a ribizli mellett található mogyoróhab veszettül jól harmonizál a gyümölccsel.

Adatok: 900 Ft, 1051, Budapest, Hercegprímás utca 17.

FAGYITESZT BUDAPESTEN: GELARTO ROSA, LEVENDULA, FRAGOLA VAGY DAUBNER? >>> 
Ítélet

Az Auguszt és a Damniczki harmonikusabb, mogyorósabb tortát alkotott. A kettő között hajszálnyi a különbség, az Auguszt annyival jobb talán, hogy állagra habosabb.

A legnagyobb bukta a Jégbüfétől jött, ott szinte semmi mogyorós vonalat nem kaptunk csakis édességet üresen. A hamvaiból feltámadó Hauer sem domborított hatalmasat, de közel nem olyan tragikus, mint az utolsó helyezett.

A Sugar! barátságosan a mezőny közepére került, de egyáltalán nem rossz, csak a névadó mogyoró az első kettőnél hangsúlyosabb.

Toplista:

1. Belvárosi Auguszt Cukrászda
2. Damniczki Budapest - Cukrász Manufaktúra
3. Sugar!
4. Hauer Cukrászda
5. Jégbüfé – Ferenciek tere

Ezek is érdekelhetnek

Friss