Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cibere, kása, töltött káposzta : kóstold meg az Észak-Alföld ízeit!

Hallottál már a peterákról, a cinkéről vagy a ciberéről? Ismerd meg a szabolcsi és szatmári népi ételeket!

A szabolcsi és szatmári területek gasztronómiája a földrajzi elhelyezkedésből és a hagyományokból következően sok rokon vonást mutat az Alföld, a Felföld és Erdély étkezési szokásaival.

A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Ezenkívül jellemzőek a gyűjtögetésből származó hozzávalók, pl. az erdei gomba, továbbá az őshonos szilva és a vadvizek lecsapolása után meghonosított alma.

A hússal főzött gyümölcslevesek (pl. almás csirkeleves) mellett elterjedtek az aszalt gyümölcsből, valamint a gombával készülő levesváltozatok (pl. gombás káposztaleves).

Ugyancsak népszerű a pirított tarhonyás leves, a tejjel leöntött pattogatott kukorica alapú pattogóleves és a bográcsos lebbencsleves.

Ünnep- és hétköznapokon is kerültek az asztalra kásafélék. A ludaskásához hasonlóan laktató lakodalmas kását ma is a tetejére tett pirított csirkemájjal tálalják. A kölesből főzött kitolókását régen a cselédeknek adták, a felmondásuk idején.

Tradicionális kásaféle a cinke is. Ehhez a meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel teszik fel főni, amennyi ellepi. Ezután csomómentesre törik a saját levével, majd folyamatos keverés mellett liszttel sűrítik és összefőzik. Rövid pihentetés után forró zsírba mártott evőkanállal kiszaggatják, végül kikent tepsiben megpirítják. Hordós káposztával, vagy ízlés szerint hagymás zsírral, kapros juhtúróval nyakon öntve fogyasztják.


A vidék talán legjellemzőbb étele a káposztás paszuly . Ehhez a füstölt csülökkel megfőzött tarka babot összeöntik a külön elkészített savanyú káposztával, majd világos rántással sűrítik és tejföllel gazdagítják. Füstölt kolbász is kerülhet bele. Néhol birssel savanyítják hozzá a – máig lábbal taposott – káposztát.Nem maradhat ki a felsorolásból a töltött káposzta sem. Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek az apróra vágott hús és a fűszerek mellé.

Külön említést érdemel a peterák , amelyhez rizses keveréket töltenek tojáshéjba.

A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz. Első lépésként a gyümölcsöt rézüstökben addig hevítik, amíg a magváról teljesen le nem válik, aztán rostán átdörzsölik. Az így kapott lé a cibere , amelyet az üstbe visszaöntve sűrűre főznek. A ciberéből levest is készítenek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss