Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 10-es lista: íme Magyarország legjobb éttermei

default user icon
MME
A korábban már többször díjazott, Michelin-csillagos Onyx budapesti étterem nyerte 2015-ös teljesítménye alapján az Év Étterme díjat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán.

A nemzetközileg is elismert, a Gerbeaud-házban működő Onyx étterem Szulló Szabina és Széll Tamás vezette konyhája Magyarországon túlmutató sikereinek ékes bizonyítéka a Michelin-csillag - méltatta a zsűri a díjazott éttermet.

Széll Tamás az Év Szakácsteljesítménye Díjat is átvehette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen elért teljesítményéért . A séf a magyarországi döntőn kivívott győzelme után a májusi európai kontinensdöntőn képviseli az országot Budapesten.

A Dining Guide Év Étterme Díj idén már 12. alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A zsűri elnöke, Nicola Portinari nemzetközileg elismert, két Michelin-csillagos olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a legjobbnak járó díjat.

„Nekem általában elég három-négy étel, hogy értékelni tudjak” – nyilatkozta a 2 Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari. „Olaszországban az antipasto (előétel), primo (első), secondo (második-fő) és dolce (desszert) alapján már ki tudok alakítani egy képet. Mi most a Dining Guide kalauzának összeállításánál túlszárnyaltuk ezt, mert mindannyian legalább három különböző ételt rendeltünk és én mindegyiket megkóstoltam. Volt, hogy olykor hárman, de még az is előfordult, hogy négyen ültünk egy asztalnál, így több mint tizenöt ételt kóstoltam egy-egy alkalommal.”

Díjazottak

A top tízbe végül az Onyx után sorrendben a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Salon, a Babel, az Arany Kaviár, a MÁK Bisztró, az Émile és az Alabárdos kerültek.

Az év innovatív konyhájának a Sárközi Ákos vezette Borkonyhát, az év séfjének a Costesben dolgozó Palágyi Esztert választották. Az év ifjú séftehetsége az ESCA séfje, Fehér Gábor lett, az Év Legígéretesebb Étterme Díjat az Émile, az Év Street Food Díját a PolaPola kapta.

A Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Év Termelője Díjat idén Sándor Tamás kézműves sajtkészítő, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselője, Balogh Nagy Erzsébet keleméri juhtenyésztő (Keleméri Báránykák), valamint Szabó György, a bükki füvesember, a Györgytea alapítója kapta. 

A díjátadóval egy időben jelent meg az idei Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. Az új pontozási rendszert követő kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval. Az étteremkalauz idén ismét tartalmazza majd a Street Food mellékletet, de listázza a budapesti vigalmi negyed legjobb helyeit is.

 

A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak:

Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx

Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf

Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA - Fehér Gábor, séf

Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf

Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év Termelője Díj:

Sándor Tamás (Bükki Sajt)

Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)

Szabó György (Györgytea)

Top 10 étterem:

Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

Costes – Palágyi Eszter, séf

Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek

Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek

Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf

Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek

MÁK – Mizsei János, séf

Émile – Kövér Gergely, séf

Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Ezek is érdekelhetnek

Friss