Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Magyar borok - magyar EU elnökség

2011. január elsejétől Magyarország veszi át az EU elnöki posztját. Ennek számtalan előnye és következménye van, amit a szakértők részletesen elemeznek is. Minket mindezen számtalan előny és következmény közül egyetlen egy érdekel, nevezetesen az, hogy hazánk látja vendégül az EU-s funkcionáriusokat itthon és Brüsszelben egyaránt.

E vendégségek során nyilván számtalan politikai és gazdasági, illetve társadalompolitikai téma kerül majd megvitatásra, de mi tudjuk, ha vendéglátásról beszélünk, valójában eszem-iszomra gondolunk!

2010. november 11-én, az Újbor Ünnepén, a Magyar Borok Házában a Külügyminisztérium sajtótájékoztatón mutatta be azokat a borokat, melyeket a magyar EU elnökség során megrendezésre kerülő, több mint 250 nemzetközi, de hazánkban tartott rendezvényen szolgálnak majd fel.

A sajtótájékoztatón megszólalt Mészáros Gabriella, az első magyar borakadémikus, a Borkollégium egyik elindítója, egyszersmind a rangos nemzetközi zsűri elnöke, és elmondta a kiválasztás menetét. A zsűri, melynek legtöbb tagja rendelkezik a nemzetközileg elismert „Wine and Spirit Education and Trust” végzettséggel két csoportban - az egyik a fehér-, a másik a vörösborokat tesztelve - úgynevezett vakkóstolás során választotta ki azokat a nedűket, melyek az Európai Unió hazai rendezvényein az asztalokra kerülnek majd. A zsűri több mint 250 bort kóstolt meg, és ezek közül három kategóriába, fantáziadús nevükön: A, B, és C kategóriába sorolta a kiválasztásra került borokat.

Az A kategóriába került borokat az állófogadásokon, a B kategóriásokat a rangosabb és fontosabb ültetett állófogadásokon, míg a C besorolásúakat a legmagasabb szintű, informális miniszteriális rendezvényeken szolgálják majd fel.

Az első két osztályba csak olyan borok kerülhettek, melyek már részt vettek nemzetközi szintű versenyen és ott érmes helyezést értek el, míg a csúcsminőségű borokat olyanok közül választották, melyek termelői korábban már elnyerték az „Év bortermelője/borásza”, vagy az „Év pincészete” címet.

A rendezvényeken felszolgált borokat Gál Helga, a soros elnökségi sommelier mutatja majd be a vendégeknek az adott régió gasztronómiai, valamit kulturális sajátosságaival egyetemben.

A kiválasztott boroknak, a versenyektől eltérően nem pusztán „bortechnikai” szempontból kellett megfelelniük az előre meghatározott szempontoknak, de a zsűri azt is figyelembe vette, hogy mennyire illeszkednek a felszolgálni kívánt menüsorhoz.

Mint megtudtuk, a Külügyminisztérium fontosnak tartja, hogy az Európai Unióban népszerűsítse a hazai borokat, bor régiókat, illetve a régiós konyhaművészetet úgy általában, ezért különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az ételek és a hozzájuk kínált borok harmóniája tökéletes legyen.

E cél elérése érdekében - a modern gasztronómia irányelveit követve - először a borokat választották ki, és ezekhez állítják össze az ételek sorát.

A borok és ételek harmóniájának megteremtése érdekében a magyar elnökség Ruprecht László gasztronómus közreműködését kérte, aki Chef diplomáját Párizsban szerezte, és 2005-ben a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott kapitánya volt.

A Magyar elnökség ideje alatt Brüsszelben megrendezésre kerülő nemzetközi rendezvények borait szinté a hazai borok közül, a Külügyminisztérium ajánlata alapján, de brüsszeli szakértől válogatták ki még 2010 szeptemberében.

A magyarországi öt borrégió:

Pannonia Superior: Sopron, Ászár- Neszmény, Pannonhalma, Mór, Etyek
Balaton Régió: Észak-, és Dél-Balaton, Somló
Pannon Régió: Villány, Pécsi-, Zalai-, Tolnai-, Szekszárdi borvidék
Duna Régió: Kunság, Hajós-Baja, Csongrád
Észak Magyarország: Mátre, Eger, Tokaj-hegyalja

Brüsszelben az alábbi borok kerülnek majd a poharakba:

1. György-Villa Pincészet: Francois Brut Nature
2. Bussay Pincészet: Rajnai Rizling
3. St. Andrea Pincészet: Örökké
4. Királyudvar Pincészet: Tokaji Sec
5. Gál Tibor Pincészet: Egri Kadarka
6. Weninger Pincészet: Soproni Kékfrankos
7. Gróf Buttler Borászat: Bikavér
8. Bock Pincészet: Bock Cuveé
9. Gróf Degenfeld Pincészet: Andante (Furmint)
10. Zemplén Hegyhát Pincészet: Tokaji Aszú (5 puttonyos)

A hazai rendezvényekre kiválogatott borok
„A” kategória - állófogadások kiszolgálására

Vörösborok

Szent Gaál pincészet – Kadarissimo - 2008
Szent Gaál pincészet - Kékfrankos - 2007
Eszterbauer – Pinceátlag - 2008
Takler Pince - Takler kékfrankos - 2008
Sauska és Társa - Sauska Cuvée 11 - 2007
Günzer Tamás  - Villányi Mátyás - 2007
Vylyan – Montenouvo - 2007

Fehérborok

Rókusfalvy Pince - Etyeki Chardonnay - 2009
György-Villa pincészet - Etyeki Chardonnay - 2009
Matias – Kéknyelű - 2008
Szent Ilona borház - St. Ilona Olaszrizling -  2007
Sauska-Tokaj Kft. – Furmint - 2009
Degenfeld Bt. - Tokaji muscat lunel - 2009
Béres Szőlőbirtok és pincészet - Tokaji Holdezüst - 2008
Patricius borház - Tokaji furmint - 2007
Patricius borház - Tokaji sárga muskotály - 2007

Pezsgők

Hungaria Pezsgőpincészet - Hungaria


„B” kategória – ültetett vacsorákhoz felszolgálásra kínált borok

Vörösborok

Szőke Mátyás és Zoltán pincészet – Kékfrankos - 2007
Bodribor Kft. – Faluhely - 2007
Kovács Nimród – Rhapsody - 2006
EszterBauer -  Tüke -  2007
Heumann Evelyn - Terra tartaro - 2007
Demeter pincészet - Merengő cabernet franc - 2006
Tiffan Ede és Zsolt pincészet - Villány cabernet franc - 2007
Malatinszky kúria - Noblesse Cabernet franc - 2007

Fehérborok

Hilltop Neszmély - Magypap-hegy hárslevelű - 2009
Garamvári Szőlőbirtok – Délidőlő - 2007
Malatinszky kúria - Noblesse Serena - 2009
Gálbor- Gia Kft. - Egri chardonnay - 2007
Szatmári Pincészet – Vulcanus - 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Hemina - 2009
Figula borászat - Figula Balatonfüred - 2007
Degenfeld Bt. - Tokaji szamorodni - 1999
Tokaji Nobilis – Amicus - 2008
Bujdosó Szőlőbirtok és pincészet – Aranyhíd - 2007
Royal Tokaj - Ács Cuvee 
Royal Tokaj -  Tokai aszú 5 puttonyos - 2006
Sauska-Tokaj – Sauska - 2003
Pannon Tokaj - Dominium Tokaji Cuvée - 2006
Andrássy Pincészet - 6 puttonyos Tokaji Aszú - 2006

Pezsgők

György-villa pincészet – Francois - 2006
Törley pezsgőpincészet - Törley Chardonnay - 2006
Garamvári Szőlőbirtok – Vincent - 2007


„C” kategória - kiemelt rendezvényekre

Vörösborok

Esterházy - Etyek kúria Pinot noir - 2006
Takler - Kékfrankos reserve - 2007
Szőke Mátyás és Zoltán - Peresi Cabernet - 2007
Szőke Mátyás és Zoltán – Amerlot -  2009
Thummerer Vilmos - Vili papa cuvée - 2006
St. Andrea - Egri bikavér merengő -  2008
Frittmann testvérek - Cabernet-Sauvignon Franc - 2007
Gere Attila – Kopar - 2007
Gere Attila - Cabernet Franc Selection - 2007
Tiffán Ede és Zsolt pincészet – Elysium - 2007
Bock pincészet - Bock Cuvée - 2007
Gróf Buttler - Egri Phantom - 2006
Koch - Cabernet Sauvignon Barrique - 2007
Koch – Jégbor - 2006

Fehérborok

Garamvári szőlőbirtok vinárium - Vincent Prestige Brut - 2005
Légli Ottó - Légli gesztenyés Riesling - 2007
Légli Kft. – Landord - 2009
Tóth Sándor - Áldozói Zenit - 2003
Oremus - Tokaji Aszú 3 puttonyos - 2002
Szepsy István - Tokaji Cuvée - 2007
Disznókő - Tokaji Aszú 5 puttonyos - 2002

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

van még nem foglalt név?
Ilyen jó borok mellett, biztosan jó munkát is fognak végezni. Még haza is vihetnek belőlük.

Magazin