Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyar a világ legdrágább bora - 11 millió forintot ér egy palack

default user icon
MME
40 ezer dollárért (11 millió forintért) vásárolt meg egy pekingi magánszemély egy üveg tokaji bort. A fortune.com beszámolója szerint ezzel a magyar bor a világ legdrágább bora.

A 2008-as Royal Tokaji Esszenciáért hatalmas összeget fizetett egy kínai vásárló. 40 ezer dollárt, azaz 11 millió forintot sem sajnált a borkülönlegességért. 

A fortune.com beszámolója szerint ebből a különlegességből mindössze 18 palackkal gyártottak a híres magyar borvidéken. A cikk részletesen foglalkozik azzal, hogy miért kerül ilyen sokba ez a bor. Elsősorban azért, mert hatalmas a gyártási költsége.

Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlő szükséges, amit hosszan érlelnek. Ráadásuk minden szőlőszemet kézzel szednek le. Ez a bor abban különbözik a többi tokajitól, hogy teljes egészében aszú szőlőt használnak a készítéséhez, nem kevernek hozzá más szőlőfajtát, hogy hígítsanak az édességén.

A cikkben nyilatkozó Tom Hudson borszakértő szerint a 2008 esztendő szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Tehát egy borgyűjtőnek valóban kincset ér a gyűjteményében. 

JÓ TUDNI! MELYIK HÚSHOZ MILYEN BOR ILLIK? >>> 

ÍME A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB ÉTELE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss