Máglyarakás

default user icon
15 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 6 szép alma
  • 1 púpozott mokkáskanál ôrölt fahéj
  • 15 dkg margarin
  • 8 szikkadt zsemle
  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg sárgabarackíz
  • a tepsi kikenéséhez:
  • margarin
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

    Elkészítés: Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 deka margarinon megpároljuk. (Lehet 2-3 részletben is.) A zsemlét 1 centi vastagra fölszeleteljük - de nem lapjában -, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukor-
    ral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A barackízt egy kevés (kb. 1 deci) vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütôbe. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütôajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Melegen kockákra vágva tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Anita 4 évvel ezelőtt
Veszélyes étel! Nagyon finom, nem lehet abbahagyni! De viszonylag gyorsan elkészíthető, ha elfogyott lehet csinálni a következőt. :-)
Örvényesi Tira 5 évvel ezelőtt
Köszönöm én is a receptet, nagyon finom lett! Én tettem bele darált diót és darabosat is, de így utólag a mazsolát is elbírta volna. Miután a fahéjra allergiás vagyok, rumaromával boldondítottam meg az almát. + én inkább reszeltem az almát hozzá, mert az nekem gyorsabb :) Ja és a tetejére csorgattam mézet (így kevesebb porcukor ment a habba)
Réka Zsuzsanna 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb cukrot tettem bele. Köszi a receptet!
Roni 5 évvel ezelőtt
Életemben először készítettem ma máglyarakást. Én kevesebb porcukrot raktam bele, hogy ne legyen túl édes, de fahéjat többet fogok használni legközelebb, viszont mindenkinek, páromnak, apósomnak, anyósomnak is nagyon ízlett! :)))
Évi 6 évvel ezelőtt
Sokszor csináltam, és nagyon jó!!!
Andi 6 évvel ezelőtt
Fekete szeder lekvárt tettem a tojás habba... és az almához még meggyet is... kíváncsi vagyok milyen lesz :)
Szulcsánné Adamek Éva 6 évvel ezelőtt
Próbáljátok ki zsemle helyett kaláccsal. Mmmmm. Nagyon fincsi.
M. Piroska 6 évvel ezelőtt
Hát ez a máglyarakás nagyon finom! Nekem nem hiányzik a dió, teljesen egyben van az egész! Köszönöm szépen a receptet! Üdv, M. Piroska
Zalabai Andrea 7 évvel ezelőtt
Nekem is ez a recept van meg és nagyon jó ez a recept! Ajánlom mindnekinek! Én kifliből szoktam sütni, szerintem az jobban illik hozzá!
Vegvari Agnes 7 évvel ezelőtt
Ha két tepsivel csinálok, akkor is egy nap alatt elfogy... :D Isteni finom! És az erőszakosra vágott dió a pont az i-re! A magas (nem összeesős) habhoz pedig 3 dolog kell: türelem, türelem, türelem. Vagyis apránként kell adagolni a cukrot/lekvárt. Köszi a receptet!

Hasonló Receptek

Magazin