Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magánszakácskodás Amerikában

Lassan három éve Beverly Hills-ben vagyok magánszakácsa egy híres, milliomos ruhatervezőnek. Főnököm vagyona már szinte igazságtalanul sok: négy repülőgépe van, sportautói, motorjai és óriási házai. Sokat utazik, és amikor éppen nem neki főzök, akkor butlerként a házat vezetem: igazgatom a takarítónőket, a kertészeket, vagy éppen a repülőtéren sürgök-forgok.

A ruhatervező esténként szeret nagy vacsorákat rendezni, a barátai producerek és hollywoodi színészek. Az én feladatom a vacsorák teljes lebonyolítása, a felszolgáló felvételétől egészen a főzésig.

Hétvégenként, „szabad foglalkozásban” partikat szervezek. Megrendelésre házakhoz járok, és 4-5 fogásos vacsorákat főzök. Ez nagyon izgalmas és kényelmes munka. Van egy asszisztensem, aki nagyon ügyesen tud pakolni :)  (Tudni kell, hogy a legfárasztóbb feladat a pakolás!)

A kuncsaftok politikusok, hollywoodi sztárok, producerek, zenészek és Beverly Hills-i milliárdosok. Az utóbbi időben a kereslet a szervizünkre nagyon megnövekedett. A jó magyar-francia konyha híre hamar elért mindenkihez.

Gundel palacsintát és székelygulyást is többször főztem már a kuncsaftoknak. Európai alapanyagokat a helyi orosz boltokból lehet beszerezni – túrót és friss tejfölt, Tokajit és Egri Bikavért is! Sőt van egy szlovák bolt is a közelben, ahol magyar kolbászt füstölnek, sőt császárszalonnát és téliszalamit is lehet kapni. A Santa Monica-i piacon (szerda és szombat) magyar paprikát árul egy kisöreg. Abból készítjük a finom lecsót! …mert a jó magyar ízeknél nincs jobb!

***

2007 június: első osztályon repülök Miamiba Los Angeles-ből, hogy főzzek egy politikus házában, a jegyet természetesen a kuncsaft fizeti. A ház közvetlenül Donald Trump kastélya mellett van. A konyha ablaka a gyönyörűen fodrozódó óceánra néz, bár keveset lehet kifelé tekintgetni, mert a kuncsaft szigorú, még a gumikesztyű használatát is megköveteli, pedig ez már köztudottan nem elfogadott a szakmában, és a szervezetre sem egészséges… de hát próbáld meg ezt megmagyarázni! Röppennél is kifelé a konyhájából!

A mostani munkám előtt San Franciscóban voltam szabadúszó magánszakács. Az évek során sok embert ismertem meg, főztem már magánrepülőgépen és olyan hajón is, aminek parkoló helikopter volt a tetején. De bárkinek is főzök, a lényeg mindig ugyanaz: főzz finomat és gusztusosat, és legyen elégedett a kuncsaft. Nemrégiben elkezdtem pontozni a saját munkámat: a pontozás százalékban történik, és csak a fejemben futtatom le. Aztán amikor hazaérek, a feleségem megkérdezi: na, milyen volt a vacsora? A választ már százalékban mondom, és Ő tudja, hogy az mit jelent. A vendég mindig elégedett, én csak néha.

 

A chef receptajánlata:

Ázsiai csirke saláta

Hozzávalók 4 főre :
4 csontozott, bőrözött csirkemell
6 dkg zöldhagyma apróra vágva
125 ml olívaolaj
60 ml friss citromlé
60 ml friss narancslé
1 dkg friss bazsalikom
2 evőkanál hallé
2 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
2 gerezd átnyomott fokhagyma
1 apró húsos, zöld színű paprika (csíkokra szeletelve)
1 apró húsos, sárga színű paprika (csíkokra szeletelve)
37,5 dkg ázsiai szárított tészta (soba vagy somen vagy olasz vermicelli)
3 dkg vékonyra szelt retek
1 dkg mentalevél (vékonyra szeletelve)
1 dl szójaszósz (a csirkemell pácolásához)

Elkészítés: A csirkemelleket fél órán keresztül a szójaszószban pácoljuk. Közben egy keverőedénybe tesszük az összes maradék nyersanyagot, óvatossan összekeverjük, és hűtőbe tesszük. A csirkemelleket grillen porhanyósra sütjük, majd lehűlés után csíkokra szeleteljük és a salátába keverjük. Hidegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss