Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Madártej mandulával és karamellel

default user icon
MME
Egyik legnagyobb kedvencünk a hűvös, vaníliás, selymes krém, amit tojáshabok koronáznak. Elkészítése nem bonyolult, és számtalan módon variálható. Most mandulával és karamellel készítjük.

Tojás, tej, cukor és vanília. Ennyi szükséges az alaprecepthez. És bár az isteni madártejet nem lehet megunni, mégis jó néha kicsit variálni, tovább gondolni, hogyan tehetjük különlegessé, meglepővé, még finomabbá.

Ha szeretnénk édesszájú ismerőseink, szeretteink kedvében járni, ajánlom ezt a karamellás változatot, mandulával és mazsolával gazdagítva, ropogós karamell-lapokkal még kívánatosabbá téve…

Karamellás madártej mandulás karamell-lapokkal

Hozzávalók:
15 dkg cukor
15 dkg mandula
5 dkg mazsola
8 dl tej
diónyi vaj
6 tojás
1 rúd vanília
5 dkg porcukor
1 kiskanál keményítő

Elkészítés: A cukrot serpenyőbe tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Karamellizáljuk, hozzádobjuk a mandulát, átforgatjuk, és a felét kiöntjük szilikonlapra vagy sütőpapírra, elsimítjuk.

A mazsolát hozzáadjuk a maradék mandulás karamellhez, felöntjük a tejjel, felforraljuk, amíg az összes cukor el nem olvad, majd összeturmixoljuk. A vajat a tetejére morzsoljuk, lefedjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a porcukorral, a végén hozzáadjuk a keményítőt, és még ezzel is kicsit verjük. A tojássárgákhoz adjuk folyamatos keverés mellett a forró karamelles tejet, és kevergetve egyszer felforraljuk. Kihűtjük.

A tojásfehérjéből két kanállal galuskákká formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 80 fokos sütőben lassan kiszárítjuk.

A lehűtött karamelles madártejet a habgaluskákkal és a darabokra tördelt mandulás karamellel tálaljuk.

Nem sokkal bonyolultabb ez a recept, mint a hagyományos változat, hiszen csak a mandulás karamell elkészítése a plusz feladat, aminek fele belekerül a madártejbe, a másik fele pedig illatos ropogtatni való lesz a desszert mellé. És amennyi munkát a mandulás karamellbe fektetünk, annyit spórolunk a habon: a sütőben készítve sokkal egyszerűbb a dolgunk, mintha főznénk, folyamatosan forgatgatva…

Ezt az őszi mandulás-mazsolás változatot is tovább lehet gondolni, még ünnepibbé tenni, akár karácsonyivá… Fűszerezni mézeskalács fűszerkeverékkel vagy kardamommal, de megbolondíthatjuk mandulalikőrrel, tojáslikőrrel vagy illatos Grand Marnier-val.

Ezek is érdekelhetnek

Friss