Madártej III.

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük.
    2.) Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk.
    3.) A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni!
    4.) Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és kb. 1/2 percig főzzük takaréklángon.
    5.) Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat.
    6.) Elkészítjük a vaníliamártást: A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük.
    7.) A tejet a vaníliával felforraljuk és apránként, forrón a tojássárgákhoz öntjük folyamatos kevergetés mellett.
    8.) Az edényt visszatesszük a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összeugrik!!!
    9.) Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, ettől fényesebb lesz.
    10.) A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
    * Ha a hidegtől besűrűsödne, tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Maria 4 évvel ezelőtt
Ha a 4 tojas feherjebe a 3 evokanal cukrot beleteszed SOHA nem lesz a hab kemeny !!!!
gyalogné tóth melinda 6 évvel ezelőtt
Én is megcsináltam,isteni finom lett!:egy jó tipp:én a habot berakdtam a mikróba 2-percre,de nem kell megíjedni,ha utánna összeesik!végűl kanálall rárakosgálltam a habot a madártejre. Köszike.
Sándor Éva 7 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, én is gőz fölött csináltam, hogy ne égjen le. Ajánlom mindenkinek, nagyon jó recept. Köszi
Czövek Ágnes 8 évvel ezelőtt
A kedvenc, sűrű madártej receptem! Eddig mindig híg, tejsűrűségű volt a madártej, és öntetnek véletlenül sem volt nevezhető! De ez nagyon bevált, mindenki imádja!
Árvai Mirella 8 évvel ezelőtt
na végre egy normális recept de azért a madártejnek mégis csak az a lényege hogy besűrűsödjön de am a recept jó csak a hozzávaló mennyiségek nem mert mindenből annyi ek. kell ahány tojás! Ja és egyébként 8 tojásból jön ki 5-6 tál!
Sz. Zs. 8 évvel ezelőtt
Ja, azt elfelejtettem, hogy tökéletesen diabetikusra is lehet csinálni szorbittal v. glukononnal. Az nem "tradicionel", viszont nem megy fel a vércukrom :)
Sz. Zs. 8 évvel ezelőtt
Én sem teszek bele sem lisztet, sem pudingport. Igaz, hogy a tojássárgás sűrítés miatt kicsit tovább tart, de számomra ez az igazi "tradicionel" recept :) Így csinálta a nagyanyám, az anyám meg én is :)
Én Én 9 évvel ezelőtt
Én akkor szoktam csinálni madártejet, ha tojásfehérjém marad, mert nekem 2 sárgája és egy vaniliás főzős puding és 5-6 fehérje a jó. (Sok habgombóccal szereti a família.) Szoktam egy kevéske rum aromát tenni a lébe. Szerintem ez a vaniliás ízt még jobban kiemeli!!
LaLinea 10 évvel ezelőtt
ja, a liszt meg a pudingpor tök ugyanaz, csak az utóbbi színtiszta (vegyileg kivont) keményítő, szóval mi a fene egészségesebb benne?
LaLinea 10 évvel ezelőtt
Mirza, ez a Horváth Ilona recept, nemdebár? Mindenki panaszkodik, hogy összecsomósodik a sárgája meg leég a tej, de nem hiszem el,hogy még senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt az egészet gőz felett csinálja, mint minden főzött, tejes cuccot! Soha nem ég le, soha nem forr fel annyira, hogy bármi is kicsapódjon (egyébként először egy merőkanál forró tejjel kell a cukros-tejes sárgáját felengedni, aztán belekeverni ), és nem kell folyton kevergetni sem. Kicsit tovább tart, míg besűrűsödik, de ennyi. Ezt most bemásolom minden madártejes recepthez....

Hasonló Receptek

Magazin