Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Madárka kelt tésztából

120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1,5 dl tejjel és 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk, a vajat egy kicsit megolvasztjuk, a maradék 1,5 dl tejben 3 evőkanál cukrot feloldjuk, és pici sóval az átszitált liszthez adjuk. Mindezt nagyon jól kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni úgy 1-1,5 óráig, de közben fél óránként átgyúrjuk.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, 8 fele vágjuk. Az 1/8-át kisodorjuk, kettévágjuk, így 2 kisebb sodralékot kapunk. A kis sodralékból görcsöt kötünk, a vágott része kerül alulra, a hegyesebb vége lesz fent. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.

Elég nagy távolságra a sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük 1 felvert tojással, 1-1 szem mazsolát dugunk, a *csőre* mellé két oldalon. Előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük, alsó-felső sütéssel 150-170 fokon.

Megjegyzés

Amikor a gyerekeim nagyon kicsik voltak, akkor nagyon sokat megcsináltam, tejhez, kakaóhoz, teához, reggelire, vacsorára kitűnő volt. Kb. 10 év után most akadt újra a kezembe a recept, természetesen megcsináltam. - simonani

Ezek is érdekelhetnek

Friss