Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Maceszgombócleves

MME MME
2 2.5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A leveshez:
  • 1 libaaprólék és 1 libahátulja (a húsa a ludaskásába kerül)
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • fél karalábé
  • 1 cikk zellergyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 húsleveskocka
  • 5 szem bors
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 babérlevél
  • 1 kiskanál szerecsendió-virág
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál rum
  • A gombóchoz:
  • 3 nagy vagy 4 kicsi tojás
  • 2 evőkanál libazsír
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 25 dkg pászka (macesz) megdarálva
  • hideg víz

Elkészítés

Elkészítés: A libahúsról lehetőleg minél több zsírt lebontunk, ezt majd töpörtyűnek kisüthetjük. A megtisztított csontos húst 3 liter hideg vízzel leöntjük, és a meghámozott zöldségfélét belerakjuk. A fűszereket is hozzáadjuk, a szegfűszeget legjobb, ha a hagyma oldalába szúrjuk. A húsleveskockát hozzáadva, fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik.

Utána a levest leszűrjük és kihűtjük, majd a tetején összegyűlt zsírt leszedjük.

Közben a gombóchoz a tojást a libazsírral alaposan kikeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a pászkadarát apránként beledolgozzuk. Annyi hideg vízzel lazítjuk, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. 1,5 óráig pihentetjük.

A leszűrt levesből 1,5 liternyit felforralunk (de éppen csak gyöngyözzön), és a rumot beleöntjük. A macesztésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe rakva, kis lángon, 15-20 percig főzzük. 15 perc múlva egyet kettévágva megkóstoljuk, hogy mennyire főtt át a közepe.

A leszűrt zöldséget melegen, de külön tálban adjuk hozzá, hogy ki-ki kedve szerint szedhessen belőle a levesébe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss