Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lutefisk (halfilé zöldborsós raguval)

3 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • bármilyen tengeri halfilé
  • szalonna
  • fagyasztott zöldborsó
  • tejszín

Elkészítés

    Elkészítés: A fagyasztott zöldborsót pároljuk puhára, szűrjük le, majd főzzük fel a tejszínnel.

    A halfiléket helyezzük bőrös felükkel lefelé öntöttvas vagy teflon serpenyőbe, szórjuk meg sóval, hagyjuk állni így 10 percig. Ne használjunk alumínium edényt, mert a termelődő sós lé elfeketíti az edényt! A 10 perc elteltével tegyük a serpenyőt lassú tűzre, forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük 8-10 percig.

    Vágjuk kis kockára a szalonnát, süssük ropogósra.

    Tálaljuk tányérra a halat, rá a szalonnát, mellé a tejszínes zöldborsót, adjunk hozzá főtt burgonyát és mustárt.

Megjegyzés

Készíthetjük tepsiben is a halat, ilyenkor a 10 perc sóban állás után fedjük le alufóliával a tepsit, pároljuk így 30-40 percig.

Tradicionális norvég étel, aquavit (norvég pálinka) és sör illik hozzá. Mindkettőből rendes mennyiség.

Nordkapp
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nordkapp
Kedves Matkobetty. Köszönöm a véleményed, de picit pontosítani kell. A lutefisk tőkehalból készül, szárítással, és valóban lúgozással. A szárítást sózás nélkül végzik, így gyakorlatilag teljesen íztelen. A lúgozástól lesz zselés állagú. Észak Norvégiában egyébként kedvelt alapanyag. Üdv, Nord.
matkobetty
Kedves nordkapp! Nem akarom kritizálni a feltöltött receptet de a lutefisk egy hal amelynek zselés állaga van. Pontos neve magyarul lugozott hal .A lugtol olyan büdös és kocsonyás állagu ezért a sok finom köret mellé. Rengeteg norvég sem szereti és a külföldiek közül sokan meg sem kostolják . Ez csak egy kis info... : )
jabaki2
Van olyan, amikor nem kell pia??:D

Hasonló Receptek

Magazin