Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Lúgosítsunk, hogy ne savasodjunk!

13
Rengeteget lehet olvasni manapság arról, hogy a szervezet helyes sav/lúg egyensúlyának megteremtése esetén sima bőr, karcsú test, kiegyensúlyozottság, erős csontozat, jó emésztés lesz az ajándékunk.
Miért fontos?

Az elfogyasztott ételek és italok testünkben, emésztőrendszerünkben, vesénkben mint savasító vagy lúgosító közeg (ezt mondják bázisképzőnek, alkalizálónak is) jelennek meg. A vér egyensúlya 7,38-7,42 PH érték között van, ha a táplálkozás nincs egyensúlyban, létrejöhet az elsavasodás. A modern táplálkozási szokások a savasítás irányába hatnak, túl sok húst, szénhidrátot, cukrot fogyasztunk.

Mire figyeljünk?

A savasító étrend hosszú távon okoz elváltozást. A túl sok hús, szénhidrát, cukor, állományjavító és tartósítószer fogyasztása a túlsúlyon kívül veseproblémákat, csontritkulást okoz. Fontos a lelki béke is. A stressz gyomorsavat termel, a gyomorsav pedig tovább savasítja a szervezetet, és komoly betegségeket, például fekélyt okozhat.

Vegyük figyelembe, hogy a kizárólag lúgosító étrendre való áttérés nem veszi figyelembe a táplálkozás szempontjából fontos más tényezőket, például a glikémiás indexet, az ételek rosttartalmát, és nem foglalkozik a kalória-bevitellel sem, de ha odafigyelünk a változatosságra és a mennyiségre, biztosan hamarosan érezni fogjuk, hogy energikusabbak, egészségesebbek és nem utolsósorba vékonyabbak vagyunk.

Rengeteg táblázat kering a neten savas és lúgos ételek és italok témájában. Igyekeztünk összeszedni a legfontosabbakat.

Lúgosító

Gyümölcs: meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, zöld banán
Zöldség: lencse, tofu, fehérbab, szójabab, a gomba kivételével az összes zöldségféle
Gabona: hajdina, tönkölybúza, quinoa
Zsír/olaj: hidegen sajtolt olajok általában, olívaolaj, halolajok stb. (kivétel a kukoricaolaj)
Ital: desztillált víz, lúgos víz
Egyéb (ízesítő): Himalája só (rengeteg ásványi anyagot tartalmaz), pirospaprika, fokhagyma, hagyma, cayenne bors, friss zöldfűszerek, kecsketej, író, mandula

Gyógynövények, melyek segítik a lúgosítást: málnalevél, zsurló, borsmenta, menta, ezekből készítsünk teákat.

Savasító:

Gyümölcs: szilva, cseresznye, ribizli, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, datolya, görögdinnye, alma, eper, málna, szőlő, füge, áfonya, egres, banán, narancs, mangó, ananász és az összes szárított gyümölcs és gyümölcskonzerv
Zöldség: csicseriborsó, vörös bab, búzahús
Gabona: búza, zab, rizs (fehér, barna és vadrizs), kukorica, árpa, rozs, fehérkenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, kekszek,
Hús: minden hús savasít: a halak, sertés, marha, csirke, vadhús is
Zsír/olaj: margarin, vaj, ghí, kukoricaolaj
Tejtermékek: tej, tojás, sajt, túró, vaj
Ital: gyümölcslevek, sör, bor, tea, kávé, alkohol, tejes italok
Egyéb (ízesítő): finomított asztali sók, ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió, mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, szójaszósz, nátrium glutamát ízfokozó, tejtermékek, a mandulán kívül az összes csonthéjas is.

Nyers zöldségeken és gyümölcsökön kívül érdemes kipróbálni egy rántott tököt vagy patisszont, a hagyományos liszt, tojás, zsemlemorzsa helyett tönkölyliszt és szezámmag keverékében megforgatva kókuszzsírban sütve, vagy egy borscs levest hús nélkül, csak zöldségekkel, de finom lehet a tabulé, ha kölessel készítjük, és az ecet helyett citromlevet használunk.

További receptek:

Káposztás babcsíra saláta

Hozzávalók:
1 fél fej káposzta
1-2 nagyobb sárgarépa
10 dkg babcsíra vagy más friss csíra (bioboltokban kapható)
1-2 fej vékonyra vágott újhagyma vagy lilahagymahagyma (kihagyható)

Elkészítés:

A káposztát, a répát és a hagymát vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a csírával.
Még finomabb lesz, ha meglocsoljuk egy kis citrom vagy lime levével.

Brokkolifasírt rizsliszttel

Hozzávalók:
60 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
Szerecsendió, Himalája só, olívaolaj
3 evőkanál barnarizs liszt

Elkészítés:
A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, apróra törjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Belekeverjük a rizslisztet és kis golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral borított, olívaolajjal megkent tepsire téve sütünk meg 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt. Zöldsalátával tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

kicsi.csibe
én refluxos vagyok: sok a savam és az még vissza is jön. az orvos letiltott szinte minden kajáról (fűszeres ételek, savanyúságok, zsíros kaják, édességek stb). elkezdtem a diétát, de áttörő változást nem hozott. természetgyógyász ajánlására minden reggel éhgyomorra megiszok egy pohár vizet fél citrom levével. azóta minden rendben, és néha visszacsempészhetek a régi kedvenceim közül is egy-kettőt az étkezésembe gond nélkül...
ottofon
Mindig hiányolom az ilyen cikkekből a forrás megjelölést. Tényként közöl olyan dolgokat, melyek nem feltétlenül igazak/bizonyítottak. Hogy a desztillált víz lugosítson? Ezt honnan vették? A deszt víz pH-ja savas!!! És miután nem tartalmaz ásványi anyagot, így a szervezetből saját ásványi anyagaival tudja azt lugosítani, azaz SAVASÍT! Amúgy a csapvíz tényleg jó, ha kiszürjük belőle a nem odavaló dolgokat, azaz átlag ásványvizet készítünk belőle. Olcsó tízezer Ft-os megoldást itt találni: www.vizmegoldas.hu
namama
Kedves Előttem Szólók! Szerintem nem az első hozzászóló véleményén kellett volna fennakadnotok, a cikkről senkinek nem alakult ki véleménye? A szervezetünk elsavasodását okozó és ennek kivédésére használható zöldségek,gyümölcsök felsorolása ,tudatosítása a lényeg! Nekem, személy szerint nagyon tetszett ez a jegyzet,köszönetem érte.
szalokia
Tudom, hogy többen leírták mát, hogy desztillált vizet nem szabad inni, de súlyosan meg is lehet betegedni tőle. Sógornőm barátai hónapokig azt itták az \"egészség jegyében\", veseproblémákkal kerültek kórházba. Nekünk van víztisztítónk, mert nem tudtam megszokni a pesti víz ízét, de még is sok a savam stb. Szerintem a változatos táplálkozás, mértékletesség, mozgás stb., kink mi tetszik, talán megnyugtatja a lelkiismeretünket, hogy tettünk magunkért és a gyermekeinkért valamit. Ha valakinek valami bevált, csinálja! Jó egészséget mindenkinek!
csacsi61
Mozogj, sportolj, ne stresszelj, egyél-igyál mértékkel és rendszerességgel! Desztillált vizet meg igyon akinek 6 anyja van.
Tundeanyu
Sziasztok! Ha minden \"jó\"tanácsot megfogadnánk, akkor már szinte semmit nem ennénk, innánk, lassan mindenről kiderül, hogy savasít, súlyos veseelégtelenséget, rákot, halált okoz, stb... Ha egészségesen akarsz táplálkozni, akkor költözz egy lakatlan szigetre, ahol nincs semmilyen környezetkárosító hatás, termeld meg, amit megeszel... Néha eléggé kiakadok az ilyen és hasonló cikkeken.
manoka2
Annyira oda van mindenki az asvanyvizert, pedig az sem az, a legtobbet a csapbol palackozzak:-))De igya akinek penze van ra es szereti hazacipelni. A vizminoseg jo valoban, de akinek ez nem eleg tisztitsa, meg csinmaljon vele amit akar.Az emberek nem ettol betegek:-))Az viszonyt teny, hogy sok marhasagot irnak, le amitol a hoember is meghulyul:-))
ekesandi
Most kezdek neki a brokkoli fasírtnak igaz egy kis grillcsirkét csinálok hozzá:)) A desztillált vízzel sok mindent lehet csinálni, de meginni valóban felesleges, mert pont az ásványi sók vannak belőle lepárolva, úgyhogy töltsük inkább a vasalóba, még a virágok is elpusztulnak, ha nem jutnak elég ásványi sóhoz. A budapesti csapvízről én is többször hallottam, hogy nagyon jó minőségű, talán csak a hormonok nincsenek kitisztítva belőle:-((
rhode123
Orvosoktól hallottam, hogy desztilált vizet nem szabad inni, ez nagyon nagy butaság amit ide írtak, a csapvízben klór van ez tény, ha nem szereted igyál szénsavmentes ásványvizet, vagy lehet víztisztítót venni. A veséd pedig nem lesz iszapos, ez hülyeség.
manoka2
greksaewa! honnan veszel ennyi badarságot?? legalabb ne irnad le ha te hiszel is benne.Régen nem volt ásvany viz es a vezetekes es kuti viztol senkinek sem volt iszapos a veseje:-))