Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lúgosítsunk, hogy ne savasodjunk!

default user icon
SB
Rengeteget lehet olvasni manapság arról, hogy a szervezet helyes sav/lúg egyensúlyának megteremtése esetén sima bőr, karcsú test, kiegyensúlyozottság, erős csontozat, jó emésztés lesz az ajándékunk.
Miért fontos?

Az elfogyasztott ételek és italok testünkben, emésztőrendszerünkben, vesénkben mint savasító vagy lúgosító közeg (ezt mondják bázisképzőnek, alkalizálónak is) jelennek meg. A vér egyensúlya 7,38-7,42 PH érték között van, ha a táplálkozás nincs egyensúlyban, létrejöhet az elsavasodás. A modern táplálkozási szokások a savasítás irányába hatnak, túl sok húst, szénhidrátot, cukrot fogyasztunk.

Mire figyeljünk?

A savasító étrend hosszú távon okoz elváltozást. A túl sok hús, szénhidrát, cukor, állományjavító és tartósítószer fogyasztása a túlsúlyon kívül veseproblémákat, csontritkulást okoz. Fontos a lelki béke is. A stressz gyomorsavat termel, a gyomorsav pedig tovább savasítja a szervezetet, és komoly betegségeket, például fekélyt okozhat.

Vegyük figyelembe, hogy a kizárólag lúgosító étrendre való áttérés nem veszi figyelembe a táplálkozás szempontjából fontos más tényezőket, például a glikémiás indexet, az ételek rosttartalmát, és nem foglalkozik a kalória-bevitellel sem, de ha odafigyelünk a változatosságra és a mennyiségre, biztosan hamarosan érezni fogjuk, hogy energikusabbak, egészségesebbek és nem utolsósorba vékonyabbak vagyunk.

Rengeteg táblázat kering a neten savas és lúgos ételek és italok témájában. Igyekeztünk összeszedni a legfontosabbakat.

Lúgosító

Gyümölcs: meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, zöld banán
Zöldség: lencse, tofu, fehérbab, szójabab, a gomba kivételével az összes zöldségféle
Gabona: hajdina, tönkölybúza, quinoa
Zsír/olaj: hidegen sajtolt olajok általában, olívaolaj, halolajok stb. (kivétel a kukoricaolaj)
Ital: desztillált víz, lúgos víz
Egyéb (ízesítő): Himalája só (rengeteg ásványi anyagot tartalmaz), pirospaprika, fokhagyma, hagyma, cayenne bors, friss zöldfűszerek, kecsketej, író, mandula

Gyógynövények, melyek segítik a lúgosítást: málnalevél, zsurló, borsmenta, menta, ezekből készítsünk teákat.

Savasító:

Gyümölcs: szilva, cseresznye, ribizli, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, datolya, görögdinnye, alma, eper, málna, szőlő, füge, áfonya, egres, banán, narancs, mangó, ananász és az összes szárított gyümölcs és gyümölcskonzerv
Zöldség: csicseriborsó, vörös bab, búzahús
Gabona: búza, zab, rizs (fehér, barna és vadrizs), kukorica, árpa, rozs, fehérkenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, kekszek,
Hús: minden hús savasít: a halak, sertés, marha, csirke, vadhús is
Zsír/olaj: margarin, vaj, ghí, kukoricaolaj
Tejtermékek: tej, tojás, sajt, túró, vaj
Ital: gyümölcslevek, sör, bor, tea, kávé, alkohol, tejes italok
Egyéb (ízesítő): finomított asztali sók, ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió, mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, szójaszósz, nátrium glutamát ízfokozó, tejtermékek, a mandulán kívül az összes csonthéjas is.

Nyers zöldségeken és gyümölcsökön kívül érdemes kipróbálni egy rántott tököt vagy patisszont, a hagyományos liszt, tojás, zsemlemorzsa helyett tönkölyliszt és szezámmag keverékében megforgatva kókuszzsírban sütve, vagy egy borscs levest hús nélkül, csak zöldségekkel, de finom lehet a tabulé, ha kölessel készítjük, és az ecet helyett citromlevet használunk.

További receptek:

Káposztás babcsíra saláta

Hozzávalók:
1 fél fej káposzta
1-2 nagyobb sárgarépa
10 dkg babcsíra vagy más friss csíra (bioboltokban kapható)
1-2 fej vékonyra vágott újhagyma vagy lilahagymahagyma (kihagyható)

Elkészítés:

A káposztát, a répát és a hagymát vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a csírával.
Még finomabb lesz, ha meglocsoljuk egy kis citrom vagy lime levével.

Brokkolifasírt rizsliszttel

Hozzávalók:
60 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
Szerecsendió, Himalája só, olívaolaj
3 evőkanál barnarizs liszt

Elkészítés:
A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, apróra törjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Belekeverjük a rizslisztet és kis golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral borított, olívaolajjal megkent tepsire téve sütünk meg 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt. Zöldsalátával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss