Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lúgosíts! Nagy baj lehet az elsavasodásból

default user icon
MME
Kimerültség, túlsúly, reuma, csontritkulás vagy vesebántalom – mindez az elsavasodott szervezet vészjelzése is lehet.

Ha az egészségtelen életmód miatt a szervezet természetes kémhatása savas irányba tolódik, akkor a védekezőfunkciók sem tudnak megfelelően működni. Mivel ilyenkor a test már nem képes a felesleg tökéletes kiválasztására, semlegesíti azt, vagy elraktározza a szövetekben, az ehhez szükséges ásványi anyagokat pedig a különféle szervekből és csontokból választja ki.

Ennek azonban komoly ára van: egyrészt csontritkulás indulhat meg, másrészt a sav hatására a vér besűrűsödik, a keringése lelassul, és bizonyos szervek nem tudnak teljes kapacitással dolgozni. A savas anyagcseretermékek emellett az ízületeknek is ártanak, továbbá megterhelik a vesét.

Ok: a helytelen táplálkozás

Számos élelmiszer és élvezeti cikk erősen savas kémhatású. Ide sorolhatók a fehérjékben gazdag ételek és a fehér lisztből készült termékek, de a túlzott zsírfogyasztás is elsavasodást okozhat. A csokoládé, a kávé, az alkohol szintén növeli a savszintet. Természetesen olyan ételek és italok is vannak, melyek bázikus hatásúak, azaz lúgosítanak. A lényeg tehát, hogy törekedni kell a kiegyensúlyozott étrendre!

Mozogj és pihenj!

A rendszeres sport a megnövekedett izommunka, az erősebb légzés és a fokozott izzadás révén segít a salaktalanításban. Mivel a stressz is okozhat túlsavasodást, ezért a lazítás és a pihenés is fontos.

Lúgosít

- A zöldségek közül szinte mindegyik megfelelő, a spenót, a retek, a petrezselyemzöld és a snidling a legjobb.
- Olívaolaj, lenmagolaj, kókuszolaj.
- Gyümölcsök.
- A gyógyteáknak és a szénsavmentes ásványvizeknek enyhe lúgosító hatásuk van.

Savasít

- Minden húsféleség (szárnyas, vad, sertés, marha, felvágottak) erősen savasít.
- A fehér kenyér, a sütemények, a zabpehely és a rizs is felelős a savképződésért.
- Egyes sajtok, krémsajtok, joghurtok és a tojás is savasítja a szervezetet.
- Csokoládé, fagylalt, bonbonok, lekvár – ezeket inkább kerüld!
Limonádé, szénsavas ásványvíz, kávé, fekete tea, sör: mindegyik növeli az elsavasodás veszélyét.

Tudtad?

Meglepő, de a citrom savanyúsága ellenére is lúgosít!

Ezek is érdekelhetnek

Friss