Elkészítés: 1. Az élesztőt a cukorral, a langyos vízzel, a tejjel és az olvasztott vajjal elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős keveréket, és fényesre, hólyagosra dagasztjuk (kézzel, robotgép dagasztóspiráljával vagy kenyérsütőgép kelt tészta programjával). Meleg helyen a kétszeresére hagyjuk kelni (kb. 45 perc).
2. Eközben elkészítjük a lúgos vizet: legalább 20 cm átmérőjű lábasban a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a szódabiakrbónát (vigyázat, habzik!).
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 24 részre osztjuk (1 db kb. 70 g). Ezekből a darabokból téglalapot nyújtunk, majd feltekerjük, kifliket formázunk belőlük.
4. A kifliket párosával a gyöngyöző lúgos vízbe tesszük. Addig főzzük, míg felúsznak a víz tetejére (kb. 10 másodperc), majd megfordítjuk a másik felükre is. Ezután szűrőlapáttal kivesszük a fürdőből, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Ugyanígy járunk el a többi kiflivel is. Ez az adag pont 2 nagy tepsire fér rá.
5. Konyharuhával letakarva, meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük. Majd kb. 1 cm mélyen bevagdossuk a kifliket. Megszórhatjuk sóval vagy reszelt sajttal.
6. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. A kifliket rácson hagyjuk kihűlni.