Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lúgos kifli (kifli sörhöz)

5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2,6 dl víz
  • 2,6 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 4,2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál porcukor
  • A lúgos fürdőhöz:
  • 1,5 l víz
  • 3 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az élesztőt a cukorral, a langyos vízzel, a tejjel és az olvasztott vajjal elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős keveréket, és fényesre, hólyagosra dagasztjuk (kézzel, robotgép dagasztóspiráljával vagy kenyérsütőgép kelt tészta programjával). Meleg helyen a kétszeresére hagyjuk kelni (kb. 45 perc).

2. Eközben elkészítjük a lúgos vizet: legalább 20 cm átmérőjű lábasban a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a szódabiakrbónát (vigyázat, habzik!).

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 24 részre osztjuk (1 db kb. 70 g). Ezekből a darabokból téglalapot nyújtunk, majd feltekerjük, kifliket formázunk belőlük.

4. A kifliket párosával a gyöngyöző lúgos vízbe tesszük. Addig főzzük, míg felúsznak a víz tetejére (kb. 10 másodperc), majd megfordítjuk a másik felükre is. Ezután szűrőlapáttal kivesszük a fürdőből, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Ugyanígy járunk el a többi kiflivel is. Ez az adag pont 2 nagy tepsire fér rá.

5. Konyharuhával letakarva, meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük. Majd kb. 1 cm mélyen bevagdossuk a kifliket. Megszórhatjuk sóval vagy reszelt sajttal.

6. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. A kifliket rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Tippek
a. Az egyes darabokat szintén téglalpra nyújtjuk, majd ezek egyik végére 1 evőkanál felkockázott sonkát teszünk, majd ezeket tekerjük fel és formázzuk meg kiflinek. Sütés előtt megszórjuk reszelt sajttal.
b. A téglalpokba virslit teszünk. Ehhez kicsit szélesebbre kell nyújtani a lapokat.
c. Vendégvárónak is remek lehet, ha mini sonkás-sajtos kifliket készítünk. Igaz, az munkásabb, de mutatós.
d. Nem kifliket, hanem perecet formálunk a darabokból.

Először fél adaggal próbálkoztam. Másnap már teljes adagból kellett készíteni. - Csillucika18

Ezek is érdekelhetnek

Friss