Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lucskos káposzta II.

MME MME
8 3.5/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 nagy vagy 2 közepes fej fehér káposzta
  • pénztárca vastagságától függően 10-40 dkg sertéshús (aki csak szárnyashúst eszik, lehet azzal is, aprólék is jó)
  • bors
  • leveskocka
  • kapor
  • csombor (ha nincs, borsikafű)
  • ecet
  • a rántáshoz:
  • olaj
  • liszt
  • variálható: friss paradicsom, paradicsompüré, ínyencek és próbálkozók ízesíthetik fokhagymával is (apróra vágott fokhagyma a levesbe főzve vagy fokhagymasó)

Elkészítés

Előkészítés: Olajból és lisztből rántást keverünk. Ha friss paradicsommal készítjük a levest: forró vízbe mártjuk a paradicsomokat, héját lehúzzuk, felcikkeljük. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, kockára vágjuk. A káposztát megmossuk, vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk. A kaprot és a csombort fehér cérnával összekötjük (így tálalás előtt egyszerűen kiemelhető a levesből, nem kell szálanként halászni).

Elkészítés: Hideg vízbe tesszük a felaprított káposztát, kockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük az összekötözött kaprot-csombort, a leveskockát akkor adjuk hozzá, ha már fő. Aki friss paradicsommal készíti: amikor a hús és káposzta már majdnem kész, akkor kell beletenni. Amikor a hús és káposzta puhára főtt, folyamatos kevergetés mellett a levesbe tesszük a vízzel felhígított rántást. (Aki paradicsompürével készíti: a paradicsompürét a rántáshoz lehet keverni, vagy rögtön utánna a levesbe keverni.) Felforraljuk. Ecettel (citromlé nem jó) savanyítjuk, ízlés szerint.

Megjegyzés

Ízléstől függően lehet kifejezetten levesnek készíteni, de sűrűbbre főzve (kevesebb vízzel) is nagyon finom. Ínségesebb napokon egészen kevés hússal készítve is kiváló. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss