Lucskos káposzta II.

default user icon
8 3.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 nagy vagy 2 közepes fej fehér káposzta
  • pénztárca vastagságától függően 10-40 dkg sertéshús (aki csak szárnyashúst eszik, lehet azzal is, aprólék is jó)
  • bors
  • leveskocka
  • kapor
  • csombor (ha nincs, borsikafű)
  • ecet
  • a rántáshoz:
  • olaj
  • liszt
  • variálható: friss paradicsom, paradicsompüré, ínyencek és próbálkozók ízesíthetik fokhagymával is (apróra vágott fokhagyma a levesbe főzve vagy fokhagymasó)

Elkészítés

    Előkészítés: Olajból és lisztből rántást keverünk. Ha friss paradicsommal készítjük a levest: forró vízbe mártjuk a paradicsomokat, héját lehúzzuk, felcikkeljük. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, kockára vágjuk. A káposztát megmossuk, vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk. A kaprot és a csombort fehér cérnával összekötjük (így tálalás előtt egyszerűen kiemelhető a levesből, nem kell szálanként halászni).

    Elkészítés: Hideg vízbe tesszük a felaprított káposztát, kockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük az összekötözött kaprot-csombort, a leveskockát akkor adjuk hozzá, ha már fő. Aki friss paradicsommal készíti: amikor a hús és káposzta már majdnem kész, akkor kell beletenni. Amikor a hús és káposzta puhára főtt, folyamatos kevergetés mellett a levesbe tesszük a vízzel felhígított rántást. (Aki paradicsompürével készíti: a paradicsompürét a rántáshoz lehet keverni, vagy rögtön utánna a levesbe keverni.) Felforraljuk. Ecettel (citromlé nem jó) savanyítjuk, ízlés szerint.

Megjegyzés

Ízléstől függően lehet kifejezetten levesnek készíteni, de sűrűbbre főzve (kevesebb vízzel) is nagyon finom. Ínségesebb napokon egészen kevés hússal készítve is kiváló.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

dr Buchholcz Antal 1 hónappal ezelőtt
Hozzávalók: "... csombor (ha nincs, borsikafű)" Nehéz ügy. A csombor ugyanis nem más, mint a borsikafű. Egy fűszer két néve.
Erdei 2 évvel ezelőtt
Baranyhussal is lehet kesziteni. Nagyon finom.
Palágyi Péter Pál 2 évvel ezelőtt
Jézusom! Vajon mivel fűszerezte a kedves receptíró valójában a lucskoskáposztát, mert a borsikafű és a csombor ugyanaz! Ez az étel egyértelműen főzelék, nem leves!!! A tökfőzeléket is lehet levessé hígítani, de akkor már nem tökfőzelék! A tejföl elmaradhatatlan része a lucskoskáposztának!
Székely Laura Katalin 4 évvel ezelőtt
Annyit füznék hozzá,hogy a borsikafü népies neve a csombor.A tejföl kimaradt a leirásból pedig azzal isteni nem pedig fokhagymával
giulia 9 évvel ezelőtt
Bocsika, de a receptíró jól tudta a borsikafű másik neve csombor és nem csombord.
bálint 10 évvel ezelőtt
1. A "csombord" Erdélyben ugyanaz mint a "borsikafü" Erdélytöl nyugatra; 2. a csombord és kapor vagy szárított legyen mindkettö (télen) vagy friss zöld (nyáron); 3. Igen sok füszer keveredik így leírva. A csombord és kapor böven elegendö, a fokhagyma csak rontja az elöbbi két füszer ízét ízét. Ha paradicsommal savanyítjuk, akkor nem kell bele sem ecet, sem citromlé! Erdélyben rizst is föznek a levébe. 4. Létezik úgynevezett Töltött lucskos is, ami nem sokban tér el a fennti recepttöl. 5. Füstölt oldalassal is igen finom. Tálaláskor pedig tejfelt is illik tenni az asztalra.
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
elnézést, a hozzávalókban kicsit elgépeltem, nem csombor, hanem természetesen csombord a fűszer
K. T. 11 évvel ezelőtt
Tetszik a recept, mert elég sok fantáziát enged, és hónap végén fizu előtt is használható!

Hasonló Receptek

Magazin