Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Litván céklaleves

1 5/5
120 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A céklát megfőzzük (főzés előtt vagy után is hámozhatjuk, előző esetben jól meg kell mosni) sós vízben, majd kis darabokra vágjuk, és összeturmixoljuk a kefirrel és a joghurttal. Sóval, borssal és lehetőleg friss kaporral ízesítjük. Ha még nem elég leves-állagú, akkor a cékla főzővizéből és tejből lehet még hozzáönteni, amíg elég híg nem lesz.

Ezután az uborkát meghámozzuk, és vékony csíkokra aprítjuk – esetleg nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd belekeverjük a levesbe. Legalább 12 órára hűtőbe tesszük.

A litvánok tálaláskor főtt krumplit és/vagy főtt tojást tesznek bele, jó kontrasztot alkotnak a hideg levessel.

Megjegyzés

Az éktelenül rózsaszín kinézetétől ne ijedjen meg senki! A legjobb hűsítő leves nyáron. Nálunk nagy tételben kell főzni, mert mindenki szereti, azért ilyen sok a hozzávaló (csak így tudom az arányokat).
- komuvesa

Ezek is érdekelhetnek

Friss