Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne mondj le a finom falatokról! Ma van a lisztérzékenyek világnapja

Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák! Összeszedtünk a témában néhány fontos tudnivalót a lisztérzékenyek világnapján.

Egyre nő a különböző ételérzékenységgel, -allergiával küzdők száma. Közülük is speciális helyzetben vannak a gluténérzékenyek, hiszen ők nem csupán diétáznak, hanem egyáltalán nem fogyaszthatnak glutén tartalmú ételeket. Emellett az étel készítése és felszolgálása közben sem érintkezhetnek gluténnal, így nagy körültekintéssel kell eljárni a feldolgozás során.

A gluténérzékenység

A gluténszenzitív enteropathia, azaz a cöliakia egy autoimmun eredetű megbetegedés, nagyon régi szóhasználattal „lisztérzékenység” vagy gluténérzékenység. A búza, a rozs, az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintettek számára, a betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben a zab, mint gabona is jócskán szennyezett lehet, a gabonatárolási szokások miatt.

Tünetei

Tünetei, azaz a súlynövekedés és/vagy annak elégtelensége; a nem bélfertőzés okozta hasmenés; a fehérje-, vas-, kalcium- és D-vitamin-hiány; a csontritkulás; a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység; az egyéb hiányállapotok, továbbá a dermatitis herpetiformis hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez.

Gluténmentes receptek >>> 

Éppen ezért a biztos diagnózis felállításához a bélbolyhok szövettani vizsgálatára, speciális antitest-ellenőrzésekre, valamint – rövid távon akár a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása mellett – a reakciók megfigyelésére is szükség van.

Az, hogy kinek milyen fokú a gliadintűrő képessége, hamar kiderül a panaszok újbóli megjelenésekor. Az úgynevezett hiperérzékenyeknél a legminimálisabb gluténmennyiség is kiváltja a kellemetlen tüneteket.

A megoldás

Jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Ehhez szigorúan táplálkozási szakértő által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges.

Ki kell iktatni az étrendből a gabonafélék jelentős részét , amelyek glutént tartalmaznak. Ezek: a búza, az árpa, a rozs, a zab, de nem fogyasztható az összes olyan élelmiszeripari termék, ami – akár kis mennyiségben is – tartalmaz ilyen komponenst. Garantáltan gluténmentesek azok a készítmények, amelyeket áthúzott búzakalász grafikus ábrájával jelölnek, vagy szerepel a terméken a „lisztérzékenyek is fogyaszthatják” vagy „gluténmentes” felirat.

Életmódbár gluténérzékenyeknek

Aki diétára vagy teljes életmódváltásra kényszerül, annak ráadásul sokszor le kell mondania a finom süteményekről, édességekről és a kávézásról. Számukra jó hír, hogy mindez a múlté. Nemrég Budapesten, a Villányi úton nyílt meg az első olyan budai életmódbár, ahol komplex módon törekednek az ételérzékenyek kiszolgálására, legyen szó glutén-, laktóz- vagy akár hisztaminérzékenységről.

Nem csupán ételérzékenységben szenvedőknek készült termékeket lehet itt fogyasztani, de lehetőség van dietetikussal történő konzultációra, sőt főzésoktatásra is. „Akiről kiderül például, hogy gluténérzékeny, annak teljes életmódváltásra van szüksége. Meg kell ismernie új alapanyagokat, az azokból való főzést is. Mi ebben mind segítséget nyújtunk. Ráadásul nem csak ételérzékeny, de túlsúlyos vagy daganatos betegséggel küzdők is keresnek minket” – mondta mondta Kéri Zsuzsanna, a Cikória Életmódbár tulajdonosa.

 Az életmódbárban nem csak menük, szendvicsek, péksütemények kaphatók, de különféle csokoládék, sütemények, nassolnivalók is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss