Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Liszt-leltár

Fehér-, rétes-, teljes kiőrlésű-, rozsliszt. Gluténmentes a hajdina-, kukorica-, krumpli liszt. Nem könnyű kiigazodni a rengeteg féle és fajta között. Ráadásul a különböző gabonafajtákból őrölt lisztek más és más célra a legalkalmasabbak. Ismerkedjünk együtt!

Búzaliszt
Két alapvető változatán, a rétes- és a sima- vagy finomliszten kívül jóval többféle létezik. Valamennyi malom gyárt fehér kenyérlisztet és félfehér kenyérlisztet szinte kizárólag sütőipari felhasználásra. Kapható viszont sok, a meghatározott minőségi szintnél magasabb kategóriába tartozó lisztféle is. Ezek általában a minőségre utaló fantázianévvel kerülnek forgalomba (pl. Extra búzaliszt). A gyártók igyekeznek a csomagoló anyagon elhelyezett felhasználási útmutatókkal segítséget adni ahhoz, mit érdemes belőlük készíteni.

Ezeknél egészségesebb a korparészeket is tartalmazó, s ezáltal magas rosttartalmú Graham-liszt. Fogyaszthatjuk például a sima lisztekhez keverve. Búzakorpával és búzacsírával is dúsíthatók a különböző töltelékek, húsgombócok, panírok...

Szójaliszt
Szójababból készül, krémszínű. Erősen mogyoró, illetve dióízű, ezért célszerű más lisztekkel keverni. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Magas tápértéke (magas fehérje- és zsírtartalom) miatt alkalmas lábadozó betegek étrendjének kialakításához. Töltelékekbe, húskrémekbe, édessüteményekbe ideális, de a hagyományos töltött káposztába, töltött paprikába is kiváló.

Zabliszt
Van teljes kiőrlésű változata is. A jellegzetes ízű zablisztből sűrű, nehéz sütemények készíthetők. Az északi országokban elterjedt, mivel arrafelé a hideget jobban tűrő zabot termesztik. Teasütemény, keksz készítésekor próbáld ki!

Hajdinaliszt
Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. Az erős ízű hajdinalisztből készül a híres orosz lepény, a blini. Természetesen kenyér, száraztészta alapanyagául is szolgálhat, de hajdinakását is készíthetünk belőle.

Burgonyaliszt
A szárított burgonya lereszelésével nyert gluténmentes lisztet általában más lisztekkel keverik, ha sütésre használják. Konyhai segédanyagként nagyon jó leves- és szószsűrítő. Burgonyás kenyér sütéséhez is ezt használják.

Kukoricaliszt
Gluténmentes. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel: a puliszka, a gánica vagy prósza. Édes süteményekhez is jól használható. Erősen sárga színe miatt gusztusos a belőle készített tészta.

Sárgaborsóliszt
Sárgaborsóból készült levesek, főzelékek sűrítőanyagaként gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Sárgaborsópuding is készülhet belőle, amely kitűnő előétel lehet a lisztérzékenyek étrendjében.

Rizsliszt
Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Ebből készül a híres rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. Nagyon jó porhanyós, omlós tésztákhoz. Galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.

Tönkölybúzaliszt
Sokan a tönkölybúzát tartják az igazi öko- vagy biobúzának. A tönkölybúza lisztjéből készült termékek fehérjetartalma magasabb, mint a normál búzáéból készült liszteké. Tojás nélkül is különböző tésztaféleségek jó alapanyaga.

Ezek is érdekelhetnek

Friss