Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromtorta Capri szigetéről

75 perc
egyszerű
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 3 db citrom reszelt héja és facasart leve
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dkg vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
  • 4 db tojás
  • 2 ek limoncello (citromlikőr)
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • A tálaláshoz:
  • 1 db citrom
  • 1 ek porcukor
  • A citromos tejfölhöz:
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 ek porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a tojások sárgájával, majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.
  2. Egy másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát, valamint a keményítőt. Csomómentesre keverjük.
  3. Egy 24 cm-es kivajazott, -lisztezett tortaformába öntjük a keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc elteltével a hőfokot 150 fokra mérsékeljük, és a tortát további 30 percig sütjük. Ezután hűlni hagyjuk. 
  4. Közben a citromos tejfölhöz lereszeljük a maradék citrom héját és elkeverjük a tejfölben a porcukorral együtt. Jól behűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral, és a felkarikázott citrommal diszítjük. A tejfölt külön kínáljuk hozzá vagy ráöntjük. 

Megjegyzés

A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot - ebből készül a mandulás citromtorta, a hely egyik gasztronómiai csemegéje. Egy legenda szerint az 1920-as években Carmine di Fiore cukrászmester műhelyében született. Elfelejtett lisztet tenni a mandulatortába, amit Al Capone kérésére a rossz előéletű amerikainak készített. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss