A citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a tojások sárgájával, majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.
Egy másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát, valamint a keményítőt. Csomómentesre keverjük.
Egy 24 cm-es kivajazott, -lisztezett tortaformába öntjük a keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc elteltével a hőfokot 150 fokra mérsékeljük, és a tortát további 30 percig sütjük. Ezután hűlni hagyjuk.
Közben a citromos tejfölhöz lereszeljük a maradék citrom héját és elkeverjük a tejfölben a porcukorral együtt. Jól behűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral, és a felkarikázott citrommal diszítjük. A tejfölt külön kínáljuk hozzá vagy ráöntjük.
A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot - ebből készül a mandulás citromtorta, a hely egyik gasztronómiai csemegéje. Egy legenda szerint az 1920-as években Carmine di Fiore cukrászmester műhelyében született. Elfelejtett lisztet tenni a mandulatortába, amit Al Capone kérésére a rossz előéletű amerikainak készített. - zsuzsamama56
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!