Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lilahagymás pogácsa

60 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 percig pihenni.
  2. Az 50 dkg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd belekeverjük a sót. A közepébe készítünk egy mélyedést, ide tesszük a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük két órára.
  3. A 7 dkg vajat felolvasztjuk, majd a karikára vágott lila hagymát lassú tűzön pirosra sütötjük benne, majd langyosra hűtjük.
  4. A tésztát kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma háromnegyedével megkenjük. Ezután hajtogatjuk: a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor rákenjük a tésztára. Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd még egyszer félbe hajtjuk.
  5. Hűvös helyen pihenni hagyjuk legalább fél-egy órán át. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és további 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss