Lilahagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 2 evőkanál só
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 csipet cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 4 db lilahagyma

Elkészítés

    1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 percig pihenni.
    2. Az 50 dkg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd belekeverjük a sót. A közepébe készítünk egy mélyedést, ide tesszük a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük két órára.
    3. A 7 dkg vajat felolvasztjuk, majd a karikára vágott lila hagymát lassú tűzön pirosra sütötjük benne, majd langyosra hűtjük.
    4. A tésztát kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma háromnegyedével megkenjük. Ezután hajtogatjuk: a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor rákenjük a tésztára. Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd még egyszer félbe hajtjuk.
    5. Hűvös helyen pihenni hagyjuk legalább fél-egy órán át. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és további 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd 20-30 perc alatt készre sütjük.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin