Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lilahagymaleves – tél tábornok erejével szemben

Odakint zimankó – idebenn a konyhában fűszeres illatok. A fazék egész tartalma azon melegében tálalva, hogy valódi védelem legyen a hideggel szemben. Őszintén szólva kevés étel tud tetőtől talpig úgy átmelegíteni, sőt akár a betegségektől is megóvni, mint a jól megválasztott alapanyagokból készült leves.

Levest főzni és enni egyaránt jó dolog – egyszerű, variálható, nagyon ízletes, mindig jólesik. Sőt! Ha úgy adódik, szívesen választom a levest is levessel egy-egy étkezés alkalmával, főként télen. Nem is múlhat el nap a konyhában leves nélkül. Nem ritka, hogy akár többfélét is készítek – visszük munkahelyre, kortyoljuk vagy kanalazzuk idehaza.

Egyike a legősibb táplálékoknak – a szegények konyhájának felülmúlhatatlan klasszikusa, de a hazai étkezési szokások is úgy alakultak az évszázadok során, hogy elképzelhetetlen egy rendes menüsor leves nélkül. A levesek jó része pedig nem működik hagyma nélkül. Az ötezer évnél is régebb óta ismert zöldségféle a világ minden országában és minden néprétegének konyhájában fontos szerepet játszott, ma is így van. Ha pedig főszerephez jut, érdemes zamatos fajtákat választani.

A hagyma egyike a legkedvezőbb áron kínált, C-vitaminban leggazdagabb zöldségeknek. Alapvetően háromféle hagymát szoktak megkülönböztetni: az úgynevezett közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagyma névvel illetünk, a póréhagymát és a fokhagymát. A vöröshagyma, az újhagyma, a lila-, a gyöngy-, a sonka-, a főző- és a mogyoró- vagy más néven: salottahagyma ugyanahhoz a fajtához tartozik. Mindegyiknek megvannak a maga jó tulajdonságai – hosszan lehetne sorolni, mikor melyik ételbe mit célszerű használni.

A lilahagyma azért is kiemelkedik a hagymák sorából, mert kellemes aromáinak köszönhetően gyakran kerül nyersen is salátákba – így őrzi meg leginkább magas C-vitamintartalmát –, színe pedig igazi változatosságot jelent a zöld levelű saláták között.

Talán kevésbé közismert, hogy B-vitaminokban, vasban, magnéziumban is igen gazdag. A benne található kvercetin nevű antioxidánsnak köszönhetően pedig nem egyszerűen tisztító és méregtelenítő hatású, de csökkenti a köszvény tüneteit, megköti a szabadgyököket, gátolja a daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, segít azok leküzdésében. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a lilahagymából szívódik fel leghatékonyabban az emberi szervezetben. Található még benne orotsav (régebbi nevén B13-vitamin), ami akár szépítő vegyületként is felfogható, mert a máj méregtelenítését segíti elő, kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét. Nem csupán bőrünk üdeségét, de fizikai erőnlétünket is segít megőrizni a lilahagyma.

A természetes vitaminokban mind ínségesebb hónapokban igazán hasznos, ha akad otthon néhány fej lilahagyma, amiből többek között mesés leves is kerülhet a tányérra. Jóllehet főzés közben színe és vitamintartalma is csökken, mégis ellenállhatatlan hagymaleves készülhet belőle. Hagymalevesből is rengeteg fajta létezik. Szinte mindenki másra esküszik. Habliliom Könnyed Konyhájában a jó hagymalevesben kellemes egyensúlyba kerül a karamellizált hagyma enyhén édeskés íze, amelyhez a fűszeres zöldségalaplé (vagy zöldségleves) gazdag, sós aromái járulnak, a pikáns ízélményről pedig a frissen facsart citrom leve gondoskodik – némi fűszerkombináció társaságában.

Ropogós, fűszeres kruton (lánykori nevén: pirított zsemlekocka) is jár a leveshez, hogy a puha hagymaszeletek is egyensúlyba kerüljenek.

Lilahagymaleves finom fűszerekkel

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg lilahagyma
1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, többet is tehet bele)
1 l zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
3 db szárított babérlevél
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál barna nádcukor
2 teáskanál olívaolaj
½ dl vodka
½ dl főzőtejszín
1 teáskanál kukoricakeményítő
½ citrom leve
frissen őrölt bors – ízlés szerint

A krutonhoz:
2 db szikkadt zsemle
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: tengeri só, bors, őrölt rozmaring

Elkészítés: A lilahagymát megtisztítom, félbevágom, majd egészen vékonyan, kb. 2 mm vastagon felszeletelem. A fokhagymát szintén vékonyra szeletelem.
Méretes fazékba kanalazom az olajat, majd a cukrot, néhány perc alatt karamellizálom. Erre dobom a hagymaszeleteket. Lefedve hagyom, hogy a hagyma összeessen. Mielőtt lepirulna, kevés zöldségalaplevet adok hozzá, de alapvetően a hagymának kevés folyadékon kell összeesnie. Kb. 15-20 perc főzési idő elteltével adom hozzá a babérlevelet, valamint a fűszereket. A már karamellizálódott hagymát felöntöm a maradék zöldségalaplével és a vodkával, további 10-12 percig főzöm. A tejszínben elkeverem a keményítőt.
Mikor a hagyma teljesen megpuhult, besűrítem a tejszínnel. Amint felforrt, el is készült. A citromlevet csak a legvégén adom hozzá.

Amint elzárom alatta a lángot, máris elkészítem a krutont. A zsemléket kb. 1 cm-es kockákra vágom. A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem. A zsemlekockákat elterítem az előkészített tepsin. Sózom, borsozom, megszórom őrölt rozmaringgal, meglocsolom az olajjal. 3-4 perc alatt aranyszínűre pirítom, a leves mellé kínálom.

Ez az aromás leves a legnagyobb hidegben is tökéletesen átmelegít – egy tányérnál garantáltan nem lehet megállni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss