Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lilahagymaleves finom fűszerekkel

30 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg lilahagyma
  • 1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, többet is tehet bele)
  • 1 l zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
  • 3 db szárított babérlevél
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál barna nádcukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1/2 dl vodka
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • A krutonhoz:
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só
  • bors
  • őrölt rozmaring

Elkészítés

Elkészítés: A lilahagymát megtisztítom, félbevágom, majd egészen vékonyan, kb. 2 mm vastagon felszeletelem. A fokhagymát szintén vékonyra szeletelem.

Méretes fazékba kanalazom az olajat, majd a cukrot, néhány perc alatt karamellizálom. Erre dobom a hagymaszeleteket. Lefedve hagyom, hogy a hagyma összeessen. Mielőtt lepirulna, kevés zöldségalaplevet adok hozzá, de alapvetően a hagymának kevés folyadékon kell összeesnie. Kb. 15-20 perc főzési idő elteltével adom hozzá a babérlevelet, valamint a fűszereket. A már karamellizálódott hagymát felöntöm a maradék zöldségalaplével és a vodkával, további 10-12 percig főzöm.

A tejszínben elkeverem a keményítőt. Mikor a hagyma teljesen megpuhult, besűrítem a tejszínnel. Amint felforrt, el is készült. A citromlevet csak a legvégén adom hozzá.

Amint elzárom alatta a lángot, máris elkészítem a krutont. A zsemléket kb. 1 cm-es kockákra vágom. A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem. A zsemlekockákat elterítem az előkészített tepsin. Sózom, borsozom, megszórom őrölt rozmaringgal, meglocsolom az olajjal. 3-4 perc alatt aranyszínűre pirítom, a leves mellé kínálom.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss