Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojás, csoki, kókusz, meggy - így készíts likőrt házilag!

Nyakunkon az ünnepi időszak, amikor minden finomságból szinte duplán fogyasztunk. Ilyenkor előkerülnek a borok, a pezsgők és a likőrök is, utóbbiért pedig rendesen ki kell nyitnunk a boltban a pénztárcánkat. Ezeket az édes italokat azonban otthon, házilag is elkészíthetjük. Íme a 6 legnépszerűbb likőr receptje!
Csokoládélikőr

Hozzávalók: 4 dl tiszta szesz, 2 csomag tortadara, 40 dkg cukor, 1/2 liter víz.

Elkészítése: A tortadarát, a cukrot és a vizet összefőzzük. Ha kihűlt, összeöntjük a szesszel.

Diólikőr

Hozzávalók: 30 dkg négyfelé vágott zöld dió, 2 dkg egész fahéj, 1 dkg szegfűszeg, 30-40 dkg cukor, 1 liter gyümölcspálinka.

Elkészítése: A hozzávalókat csavaros üvegbe rakjuk és ráöntjük a pálinkát. Négy hétre napos helyre állítjuk, s minden nap megrázogatjuk. A végén leszűrjük.

Kókuszlikőr

Hozzávalók: 4 dl tiszta szesz, 50-60 dkg cukor, 1,5 liter tej, 10 dkg kókuszreszelék, 2 csomag vaníliacukor.

Elkészítése: A tejet felforraljuk, és ezt követően a kókuszreszelékkel 1 órán át lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve a cukrot és a vaníliacukrot belekeverjük. Ha kihűlt, átszűrjük, és az alkohollal összekeverjük.

Tojáslikőr

Hozzávalók: 30 dkg akácméz, 1/2 liter tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd.

Elkészítés: A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!

Meggylikőr

Hozzávalók: 60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom, 1 késhegynyi csersav.

Elkészítése: A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk és hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal, és két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.

Narancslikőr

Hozzávalók: 60 dkg méz, 1 liter víz, 1,5 liter konyak, 4 narancs, 4 szegfűszeg, késhegynyi csersav.

Elkészítése: Meghámozunk 3 narancsot, megtisztítjuk a fehérjétől és összevágjuk, üvegbe tesszük a másik egész naranccsal együtt, majd ráöntjük a konyakot. 10 napig ázni hagyjuk. Hozzáadjuk a vizet, mézzel, csersavval főtt, lehabozott és lehűtött szörpöt. Beletesszük a szegfűszeget és meleg helyen még 10 napig állni hagyjuk. Ülepítjük és üvegekbe töltjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss