Tojáslikőr egyszerűen
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 25 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília
- 7 db tojássárgája
- 1/4 liter fehér rum
Elkészítés: A tejet a cukor felével és a vaníliával összekeverjük és felfőzzük. A maradék cukrot a tojássárgával gőz fölött habosra keverjük. A vaníliát vegyük ki a tejből. A forró tejet fokozatosan adjuk a tojássárgákhoz, keverjük folyamatosan, hogy krémes legyen. Hagyjuk kihűlni. Kézi mixerrel verjük fel a krémet, végül lassan adjuk hozzá a rumot. Üvegekbe töltve, jól lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk.
Konyakos diólikőr házilag
Hozzávalók 1 liter italhoz:
- 40 dkg dió (hámozott)
- 40 dkg kandis cukor
- 1 liter konyak
Előkészítés: A diót kiválogatjuk, alaposan megtisztítjuk. Egy sötét üveget kimosunk.
Elkészítés: A sötét üvegben összekeverjük a diót a cukorral és a konyakkal. Meleg helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a likőrös üvegbe töltjük. A diót süteményekbe (például somlói galuskához) felhasználhatjuk.
Francia likőr készítése házilag
Hozzávalók:
- 1,5 kg feketeribizli
- 0,75 l minőségi vörösbor
- 2 szem szegfűszeg
- 1 darabka fahéj
- 2 kg cukor
Elkészítés: A ribizliszemeket megmossuk, kiválogatjuk, majd lecsepegtetjük (használhatunk fagyasztott gyümölcsöt is). Edénybe tesszük, és addig kevergetjük főzés közben, amíg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe töltjük a ribizlit, 2 szegfűszeget és a fahéjat. Ráöntjük a bort. 4-5 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Néha átkeverjük. Ezután a gyümölcsöt leszűrjük, majd átpasszírozzuk, hogy minél több gyümölcslé legyen. Hozzáadjuk a cukrot, magas hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad, de nem forr fel (kb. 2-3 perc a forráspontig). Az elkészült likőrt leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ha kihűlt, jól lezárjuk.
Tojáslikőr másképp
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 5 db tojássárgája
- 40 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- 3,75 dl vodka
Elkészítés: A felvert tojássárgájához adjuk a cukrot, vaníliás cukorral ízesítjük, habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a lehűtött, felforralt tejet is miközben folyamatosan keverjük. Vodkával és a rummal ízesítjük. Lehűtjük, jól záródó üvegbe töltjük.
Karácsonyi kókuszlikőr házilag
Hozzávalók:
- 4 dl tiszta szesz
- 1,5 liter tej
- 50 dkg cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag vaníliacukor
Elkészítés: Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 1 órán át takarék lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Megvárjuk, amíg lehűl, átszűrjük. Hozzáadjuk az alkoholt és lehűtve szervírozzuk.
A legegyszerűbb csokilikőr főzés nélkül
Hozzávalók:
- 20 dkg kakaós vagy csokoládés sűrített tej
- 2 rúd vanília
- 3 dl konyak
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt leszűrjük és csokireszelékkel a tetején üvegpoharakba töltve tálaljuk. Rumos meggyel díszíthetjük.