Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Melyik zero vagy light üdítő iható, és mennyi cukor van bennük?

Az egyik legkedveltebb újévi fogadalmak közé tartozik az egészségesebb táplálkozás. Ennek oka, hogy a lakosság egy jó része a két ünnep alatt íveltebb idomokat ölt magára, és jön a pánik, hogy ezen bizony sürgősen változtatni kell. Ilyenkor egyre többen keresik a boltok polcain a „light” és „zero” termékeket, melyekben kevesebb a cukor vagy egyáltalán nincsen.

A két kategória - ha üdítőkről beszélünk - iszonyatosan nem tér el egymástól. A light termékekben átlagosan kevesebb, mint 1 gramm cukor van, míg a zeróban nincs (igaz, ez alól is van kivétel). Ezen felbuzdulva kerestünk 9 különböző zero vagy light üdítőt. Egyforma ízvilágot egy pillanatig sem kerestünk, inkább az ismertebb márkák cukor és kalóriamentes példányait vittük a laborba.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Traubisoda

Eredetiségvizsgálatot nem csináltunk, de talán ez az ősi Traubi. Kívülről egyetlen, fakónarancs felirat jelzi, hogy ez a light verzió. Illata alapján közelébe sincs a szőlőnek. Valami dohos, állott munkásruha szaga van, ami kicsit sem kellemes. Kóstolva egy pillanatig érezzük a Traubi-élményt és a szőlőt, de azonnal távozik, majd szinte csak egy édesítőszeres és szénsavas vizet kapunk. Mindenfajta íz szinte 2-3 másodperccel kóstolás után megszűnik.

Adatok: 2 liter, energia 4 kcal, cukor 0.9 gramm, 319 Ft

San Benedetto – Aranciata Zero

Narancsos üdítő egy kifejezetten kecses flakonba töltve. Az illata alapján bizalomgerjesztő, mivel kellemesen dolgozik benne a narancs aroma. Kóstolva is marad ez az irány, és a legjobb, hogy nem érezzük az átkozott édesítőszerek kellemetlen mellékízét. A gyümölcs íze viszonylag lassan cseng le szánkban, ami tovább emeli élvezeti értékét. Szénsavassága is ideális, szóval ez nyerő példánynak számít.

Adatok: 0.75 liter, energia 6 kcal, cukor 1.1 gramm, 349 Ft

ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>> 
Nestea

A tavalyi zöld tea teszt után kíváncsian vártuk, hogy cukor nélkül hogy muzsikálhat egy ilyen üdítő. A tea kap egy citromos löketet, amit azonnal érzünk, ha megszagoljuk. A citrom mellett rendesen helyet kapott a teaaroma is, szóval eddig minden frankó. Kóstolásnál aztán megindul a hullámvasút. Elsőre kicsit fanyar, majd jön a zöld tea, végül az egészet levezeti a vacak aszpartám aroma, ami szinte minden értékét elrontja az egésznek.

Adatok: 0.5 liter, energia 1 kcal, cukor 0 gramm, 239 Ft

Sprite Zero

Kis hazánkban még újdonságnak számít a Sprite Zero. Sokan az alapverzióval sem tudnak kibékülni, de szerencsére a tesztcsapatban ilyen egyén nem található. A klasszikus zöld flakont áttetszőre módosították, amitől olyan az egész mintha víz lenne. Kibontás után érdekes jelenséget produkált, mert 5-6 másodperccel később kisebb gejzírként tört fel, aminek okát nem igazán sikerült megfejtenünk. Annyira nem karakteres, mint a cukros társa, viszont ennél nem bukik ki annyira az édesítőszer íze, mint a legtöbb aszpartámos üdítőnél.

Adatok: 0.5 liter, energia 1.3 kcal, cukor 0 gramm, 249 Ft

MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 
Apenta

Az illata alapján hiba nélküli málnának tűnik, ami mellett tényleg semmi mást nem érzünk. Kóstolás után sem akarunk kifutni a világból, mivel ízében marad a gyümölcs, és meglepő módon nyoma nincsen édesítőszeres utóíznek. A szénsavassága szolid, nem ezzel fogjuk lesóhajtani a falról a vakolat, az biztos.

Adatok: 1.5 liter, energia 1 kcal, cukor 0 gramm, 249 Ft

Fanta Zero

Zero cukor felirat feszít a márkanév felett, de mégis van benne egy kevés. Ismét egy klasszikus, amiből nemrég jelent meg a diétabarát kiadás itthon. Kupaktalanítás után kegyetlen narancsos aromát nem kapunk sőt, majdnem szagtalan az egész. Kóstolásnál aztán jön a méretes pofon, mert a narancsaroma és az édesítőszerek olyan szinte összevesznek, hogy az leírhatatlan. Mély sóhajtásokkal ültünk a jelenség felett, mert a legtöbb tesztalany ezt egész egyszerűen rossznak nevezte.

Adatok: 0.5 liter, energia 3 kcal, cukor 0.4 gramm, 249 Ft

TESZT! IHATÓ 2 IN 1 KÁVÉT KERESTÜNK >>> 
Almdudler

Gyógynövényekből készített üdítő. Szolid kék sávval jelzik a címkén, hogy ez cukormentes. Az illata, akár a sima verzióé, amiért sokan meg vannak bolondulva. Kóstolva érződik rajta, hogy nincs benne cukor, de semmi kegyetlen arcrángató mellékíz sincs helyette, ami elismerésreméltó. A szénsavassága közepes, íze könnyed és már-már természetes. Összességében jól megoldották a cukortalanító hadműveletet a laborjukban az alpesi mérnökök.

Adatok: 1.5 liter, energia 1.4 kcal, cukor 0 gramm, 549 Ft

Pepsi light

A végére maradt az igazi összecsapás, miszerint melyik a jobb light kóla. Szürke köntöst kapott a Pepsi terméke, ami nagyon-nagyon kevés cukrot rejt csak magában. Illatozva érezzük a „természetes” kóla aromát, amiből laikusként egyáltalán nem lehet sejteni, hogy nincs benne cukor, hello. Kóstolva nem vészes a helyzet, a trükköt akkor érezzük, amikor feltűnik, hogy pillanatok alatt lecseng az íze. Kegyetlenül karakteres édesítőszeríz nincs benne, jól tudták leplezni.

Adatok: 0.5 liter, energia <1 kcal="" cukor="" 0="" 001="" gramm="" 229="" ft="" p="">

TESZT! MAGUNK IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYIRE KÜLÖNBÖZNEK A ZÖLD TEÁS ICE TEÁK >>> 
Coca-Cola light

A nagy kihívó a Pepsivel szemben. Köntöse megmaradt a karácsonyi promóból, de ezen ne lepődjünk meg, mivel csokimikulást is lehet venni még februárban is. Az illata erősen visszafogott, éppenhogy érezzük a kóla aromáját. Kóstolva aztán szinte változatlan a helyzet, mint ellenfelénél. A cukros kólák azért sokkal élvezhetőbbek, hiába van bennük rengeteg cukor.

Adatok: 0.5 liter, energia 0.3 kcal, cukor 0 gramm, 249 Ft

SALÁTAÖNTETTESZT! VALLATNI LEHETNE NÉMELYIK EZERSZIGET SZÓSSZAL >>> 
Ítélet

Narancsos vonalon a San Benedetto finoman szólva alázza a Fantát. Előbbi finom és alig érezni az édesítőszereket, míg a Fanta kifejezetten rossz. A kólák összecsapásában mi a héten a Pepsi javára döntünk, de csak egy hajszállal nyert a light verzió.

A heti nagy meglepetést az Apenta hozta, ami a legtisztább gyümölcsízzel ajándékozott meg minket. A legjobban talán ezt állították össze, hiszen egyáltalán nem érezhető benne a cukorhiány. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss