Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tipp, hogy mihez kezdj egy tisztes hízott libamájjal

Az őszi-téli időszak megköveteli a tartalmas fogásokat, s Márton nap környékén mi is lehetne ideálisabb választás, mint egy tisztes darab hízott libamáj. A friss májat sokféle módon felhasználhatjuk, pontokba szedtünk nektek, hogy mit érdemes belőle készíteni.
1. Ha a nagymama nyomdokaiba lépnél: libamáj zsírjában

A zsírban sült, pontosabban abált vagy mostanában divatos kifejezéssel élve konfitált máj az egyik legfinomabb módja a hízott libamáj felhasználásának. A hízott májat néhány órára hideg vízbe kell áztatni, majd liba- esetleg kacsazsírban lassan főzni (abálni). A zsírba a májon kívül csak egy kevés fokhagyma kell. A kész májat csak körül kell önteni a zsírral, hagyni, amíg megdermed, s máris kész a hűtőben elálló libamájunk, ami kitűnő reggeli vagy vacsora, de akár vendégek fogadására is alkalmas fogás.


2. Ha az egyszerű megoldások híve vagy: sült libamáj

Ha bizonytalanok vagyunk az abálást illetőleg, vagy nem kifejezetten hidegen szeretnénk enni a májat, akkor érdemes ujjnyi szeletekre vágni, s kevés forró libazsírban vagy más, nekünk tetsző, nem túl ízes zsiradékban kisütni. Arra figyeljünk, hogy a nyers hízott libamáj szeletelése némi türelmet és odafigyelést igényel, ha túl gyorsan vágjuk, akkor könnyen morzsolódik, törik s nem lesznek szépek a szeleteink. A sült libamáj mellé dukál valamilyen gyümölcs is, süthetünk mellé almát, körtét vagy birsalmát, akár chutney formájában is köríthetjük velük a májat. Szintén jó döntés, ha lilahagymából főzünk mellé lekvárt.

3. Ha bizonyítani szeretnél: libamájpástétom

A hízott libamájból kitűnő pástétomot készíthetünk, ha van türelmünk. A viszonylag sok áztatást, préselést igénylő folyamat azonban ígéretes gyümölcsöt terem, a végeredménnyel nagyot arathatunk a karácsonyi vacsorán, vagy bármilyen vendégsereg előtt. A májat hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk egy napra, majd minden hártyától, értől megszabadítjuk. Ezután a megtisztított májat fűszerezzük, sózzuk, kis cukort adunk hozzá, majd zsírpapírba vagy folpackba csomagolva formázzuk, a hűtőbe tesszük és nagyjából egy napot adunk a pácnak. Ezután bélelt formába tesszük a májat, alaposan eldolgozzuk benne, majd a formát kigőzöljük a sütőben. Az így kapott terrin előételnek és főételnek is tökéletes.

4. Ha kevés a máj: libamáj tatár

Abban az esetben, ha csak egy kisebb darab hízott libamájat veszünk, érdemes abálás után tatárnak vagy májkrémnek kikeverni, s úgy kínálni. A májat az apróra vágott almával, lilahagymával, sonkahagymával, finoman fűszerezve csak át kell keverni, s már mehet is a langyos pirítósokra. Persze a fűszerezést kedvünk szerint alakíthatjuk, a májhoz adhatunk egy kevés, nem túl csípős, lágyabb karakterű mustárt, rózsaborsot, fehér borsot, illetve némi zöld fűszerrel is ízesíthetjük.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MÁRTON-NAPI LIBALAKOMA! >>> 
ELLENÁLLHATATLAN LAKOMÁK! A LEGJOBB LIBÁS RECEPTEK MÁRTON-NAPRA >>> 
5 TIPP, HOGY IGAZÁN JÓ LEGYEN A MÁRTON-NAPI LUDASKÁSA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss