Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Liba-húsleves

120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 kg libaaprólék (ez esetben: 4 szárnytő, 4 nyaka)
  • 70 dkg vegyes leveszöldség (kb. 30 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller és 10 dkg karalábé)
  • 8-10 dkg kelkáposztaszelet
  • 1 óriás vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika vagy hegyes zöldpaprika - csípős
  • 1 evőkanál egész bors + 1 teáskanál majoránna - teatojásba zárva
  • őrölt bors
  • kb. 1/2-1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. 2 teáskanál ételízesítő
  • csipet cukor
  • Levesbetétnek:
  • lúdgége, csiga vagy eperlevél tészta

Elkészítés

Elkészítés: A nyakakat darabolom, a szárnytöveket megtisztítom, megmosom, egy nagy fazékba teszem. Felengedem kb. 3 liter vízzel, lassan felforralom, lehabozom. Sózom, belelógatom a teatojást, a zellerrel és karalábéval, vöröshagymával (belső héját rajtahagyva, csak behasítva), a fokhagymával főzöm lassan kb. 1 órát.

Közben a leveszöldségeket megtisztítom, darabolom, a leveshez adom. Fűszerezem, és nagyon lassan - éppen csak mozogjon a leves teteje – főzöm kb. még 2 órát, ha szükséges, a fűszereket közben is pótolom, a végén csipet cukorral lágyítom az ízeket.

A levest pihentetem, közben a nagyja zsiradékot evőkanállal leszedem, a levét másik fazékba átszűröm. A visszamaradt szárnytöveket kicsontozom, a húst a nyakkal, a sárga- és fehérrépával az átszűrt levesbe teszem.

A tésztát sós, ételízesítős vízben megfőzöm, kb. 1 evőkanál libazsírt is teszek a főzővízbe, majd leszűröm.

Tálalásnál a tányérokba levestésztát teszek, a levest a hússal és a zöldségekkel együtt a tésztára merem. További sót, borsot, erős paprikát kínálok hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss