Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Liba combja, liba mája…

Itt a Márton-nap, itt a bogyólé ünnepe, ami az újbort jelenti. Számomra az egyik legszebb lakmározás az év végi disznótoros hízás előtt.

Sütjük a libát és a libamájat, élvezzük az újbor zamatát. Nagyon divatos lett ez az ünnep, a csúcsborászatok indítják új boraikat, az éttermek legalább napi ajánlatukban megemlékeznek Szent. Mártonról, a rendes emberről, aki a koldusnak adta köpönyege felét, hogy ne fagyjon halálra. Persze a csúcséttermekben több fogásos menüt állítanak össze, a legjobb borokkal párosítva. Meghívnak egy neves borászt, aki bemutatja borait, a séf pedig elmondja, mi lesz a következő fogás. Egy ilyen szép estéért elkérnek akár 10-15 ezer forintot is.

Ilyenkor már tokosak a libák, mert növesztik téli tollazatukat, de azért lehet találni a piacon jól megtisztított példányokat is. Általában a tömött, hízott libákat értékesítik, amik elég zsírosak, úgyhogy a családnak még marad libazsír is bőven.

Ha libacombot sütök, rakok alá hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, narancsot, almát, kakukkfüvet és rozmaringot, sózom, borsozom, és jól nyakon öntöm bogyólével (újbor). Persze ne feledjük az aranyszabályt: egyet a kajába, egyet a szakácsba! Lefedem fóliával, és puhára párolom 160 fokon, majd a fóliát levéve szép pirosra sütöm. Párolt vöröskáposzta, krumpligombóc vagy -püré illik mellé.

A libának legnemesebb része mégis csak a mája. Egyik kedvencem a libamájjal töltött krumpligombóc, amit én egyszerűen csak luxus gombócnak nevezek, már csak a szarvasgomba hiányzik róla. Ilyenkor már a legillatosabb darabokat szedik a szarvasgomba vadászok, a szezon egyébként januárig tart. Szóval aki halmozni szeretné az élvezeteket, az alábbi receptet tovább fokozhatja szarvasgombával…

Libamájjal töltött krumpligombóc spenót-spárga salátával

Hozzávalók:

A gombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája

bors
szerecsendió
20 dkg hízott libamáj
10 dkg vaj
15 dkg toast kenyér

A salátához:
25 dkg spárga
25 dkg zöldspárga
10 dkg bébispenót

bors
fehérborecet
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás
1 csokor petrezselyem
 
Elkészítés: 1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, szerecsendiót adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk.
 
2. A libamájat felkockázzuk, fűszerezzük, majd a tésztalapokra helyezzük, és gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben megfőzzük.

3. A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsává zúzzuk, a gombócokat meghempergetjük benne, majd a felolvasztott vajon pirosra sütjük.
 
4. A salátához a spárgákat megtisztítjuk, megfőzzük, lehűtjük, és 3-4 centis darabokra vágjuk. Megsózzuk, hozzáöntjük az ecetet és az olajat, majd a megtisztított, nyers bébispenóttal összeforgatjuk.
 
5. Enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Amikor forr, fakanállal örvényt csinálunk a vízben, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedjük. 1-2 perc után szűrőkanállal kiemeljük.
 
6. A gombócokat a salátával és a buggyantott tojással tálaljuk.

További libás receptek Zsolttól:

Narancsos-mustáros libaleves libatepertős maceszgombóccal >>>

Almában sült libamáj >>>

További libás receptek a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss