Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Idén a Mozgásjavító Óvoda és Iskola kapta az MVM ZENERGIA koncert teljes bevételét

Az immár negyedik alkalommal megrendezett MVM ZENERGIA koncert teljes bevétele idén a Mozgásjavító Óvoda és Iskolához került, ahol több mint kétszáz mozgáskorlátozott gyermeket nevelnek, oktatnak és fejlesztenek, segítve a tanulók önállóságának kialakítását.

"Nem tudom, mi ez, de nagyon jó" – mondta egy pizzásdobozt szorongató fiatalember a barátainak, amikor augusztus 31-én este megérkeztek a Szent István-bazilika előtti térre, ahol már többezres tömeg hallgatta az MVM ZENERGIA című szabadtéri koncertet és csodálta a bazilika homlokzatára vetített fényfestést. Ők is ottragadtak, lelkesen fotóztak a telefonjaikkal, és hüledezve kérdezgették, hogy kik ezek, amikor meghallották Gershwin Summertime című áriáját Harcsa Veronika (ének), Snétberger Ferenc (gitár) és Pálfalvi Tamás (trombita) előadásában. A Summertime az 1935-ben írt Porgy és Bess című opera része, úgy tartják, hogy Gershwin e művének ihletője egy ukrán altatódal volt, melyet a zeneszerző New Yorkban, az Ukrán Nemzeti Kórus egyik előadásán hallott.

A fent leírt kis nézőtéri jelenet jól példázza, hogy azok is, akik fenntartásokkal viseltetnek a komolyzene iránt, ha véletlenül – akár így: jártukban-keltükben – találkoznak vele, a bűvkörébe tudnak kerülni, ha nyitott lélekkel érkeznek. Az immár negyedik alkalommal megrendezett MVM ZENERGIA koncertnek azonban nem csak az a tétje, hogy közterekre vigye ki a komolyzenét, hiszen a kultúraközvetítő szerepén túl jótékonysági rendezvényként is jelentős.

Arról, hogy a koncert bevételével kit támogasson az MVM, internetes szavazáson döntöttek. Három kiváló és tiszteletre méltó munkát végző szervezet vett részt a szavazásban: „A zene mindenkié” Egyesület, amely 1997 óta foglalkozik értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok zenei nevelésével egy speciális „színes kotta” módszer segítségével; az óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, amely 1992 óta segíti a III. kerületben élőket; és a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimná­zium, EGYMI és Kollégium, ahol több mint kétszáz mozgáskorlátozott gyermeket nevelnek, oktatnak és fejlesztenek, segítve a tanulók önállóságának kialakítását.

Több mint kétezer szavazat alapján választották ki a támogatott szervezetet, és a szavazók több mint fele a Mozgásjavító Óvoda és Iskolát támogatta, így a koncert elején Locsmándi Alajos igazgató vehette át az adományt, amelynek teljes összegét az országos beiskolázású intézmény vezetője eszközvásárlásra szándékozik fordítani.

Az intézményt a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy tagsága 1903. december 24-én Nyomorék Gyermekek Menhelye és Egylete néven hívta életre. Az elmúlt évszázad során az eredeti szándék újító törekvésekkel találkozott, és egy szakmailag felkészült csapat segíti a fiatalok fejlődését. Locsmándi Alajos az intézmény honlapján közzétett bemutatkozó szövegének zárógondolata ars poeticaként is olvasható: „Hisszük, hogy tevékenységeink folyamatos megújításával a mozgáskorlátozott gyermekek, fiatalok társadalmi beilleszkedését kell szolgálnunk – hiszen mindannyian valljuk: »Ha meg akarod váltani a világot, fogadd el olyannak, amilyen« (Goethe).”

A koncert mind helyszínét, mind látványát és zenei műsorát tekintve sokrétű szimbolikát mozgósított: zene, fény, energia, erő – mindennek a középpontjában pedig egy szakrális tér és egy idesereglett közösség áll, amely adni tud a rászorulóknak. Ennek a közösségnek tagjai a művészek is, akik különleges hangon szólították meg a nyitott lelkűeket. Többszörösen is ajándék egy-egy ilyen alkalom, amely amellett, hogy széles közönséget ér el, úgy kínál minőségi zenét és rendkívüli művészi értéket, hogy közben a felszabadult játéknak is teret enged, izgalmas kísérletei és szokatlan párosításai hatni engedik a könnyű- és a komolyzene sajátos erejét. 

„Az MVM Csoport számára a sokszínűség érték. Társaságcsoportunk tevékenysége igen sokrétű, közel hatvan tagvállalatának hatékony együttműködése, fúzió­ja eredményességünk alapja. Ezért is gondoltuk, hogy a mostani ZENERGIÁ-n különböző zenei műfajok fúziójával valami újat alkotunk” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

„Az MVM ZENERGIA már hagyományosnak nevezhető szabadtéri koncertje megtestesíti mindazon alapértékeket, amelyek az MVM Csoport társadalmi tevékenységét jellemzik: a fiatal tehetségek, a hátrányos helyzetűek, a kultúra támogatását, az innovációt, illetve az értékteremtést” – tette hozzá Jákó Eszter, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az est során különleges módon találkozott a klasszikus és a könnyűzene, az így született izgalmas alkotásokat a bazilikára vetített látványos fényfestés, a darabokhoz illeszkedő egyedi vizuális tartalom még különlegesebbé tette. Liszt Ferenc, Edith Piaf, Paganini, a Queen, a Margaret Island és Strauss „fűszerezett” alkotásai olyan kiválóságok által szólaltak meg, mint Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt- és Prima díjas érdemes művész; Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas operaénekesnő; dr. Vigh Andrea, Liszt- és Prima díjas hárfa­művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; Harcsa Veronika Fonogram-díjas énekesnő, dalszerző; Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész; Gyémánt Bálint Fonogram-díjas gitárművész, dalszerző; Sárközy Lajos Junior Prima díjas prímás és zenekara; Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművész; és Pálfalvi Tamás Junior Prima díjas trombitaművész.

Kivételes alkalom ezeket a művészeket egy színpadon látni, hát még megtapasztalni azt, ahogy több ezer ember velük együtt énekli a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, amely meglepetésprodukcióként zárta az estet.

„A ZENERGIA koncertek sikere évről évre bizonyítja, hogy a komolyzene éppen úgy megállja a helyét, mint tette akár évszázadokkal ezelőtt. Az idei koncert tematikája egy új zenei élmény létrehozása volt a modern és a klasszikus művek ötvözéséből, hatalmas sikert aratott, ismét elkápráztatta a közönséget” – mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki a kezdetektől képviseli a ZENERGIA célkitűzéseit. Az első ilyen alkalom főszereplője ő volt: egy szál zongorán Liszt-műveket játszott, és tízezer ember jött el meghallgatni. A mostani fúziós 
koncert nyitányaként Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját játszotta el, majd a műfajt megtartva könnyűzenére váltott, és Gyémánt Bálint (gitár), valamint Sárközy Lajos és zenekara virtuozitására is alapozva a Queen Bohemian Rhapsody című dalát adta elő. Ez a párosítás szépen példázza azt a távlatokat nyitó játékosságot, amelyet Balázs János az est művészeti vezetőjeként a ZENERGIA koncert sokak csodálatát kiváltó műsorában megmutatott.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss